Rapper Pitcho, in het voormalige Zaïre geboren als Laurent Womba Konga, is geen onbekende in het Belgische hiphopmilieu. Als artiest en medeoprichter van Skinfama!, een Brussels collectief annex boekingskantoor dat zich specialiseert in urban culture, bouwt hij al jaren aan de weg die hem langs tal van mixtapes, mc-battles en ep’s nu leidt tot een nieuw album. Op ‘Crise de Nègre’ gaat Pitcho expliciet op zoek naar zijn Kongolees-Afrikaanse roots en combineert daarbij andermaal intelligente, maatschappijkritische teksten met uitstekend geproduceerde beats.

De onderwerpen op ‘Crise de Nègre’ zijn - zoals de titel suggereert - niet van de meest luchtige. Toch wisselt Pitcho (met een vijftal interludes) voldoende van tempo en sfeerzetting om niet te vervallen in zwartgalligheid. Om zijn boodschap muzikaal kracht bij te zetten speelt hij leentjebuur bij zowat alle genres die de zwarte muziekerfenis rijk is.

Klinken ‘On Va Celebrer’ en ‘Par Nécessité’ nog soulful en vrolijk, dan creëren de salsasamples ‘Anges Noires’ een heel ander, beladen en melancholisch sfeertje. De heftig stuiterende beats en vlammende funkstoten op ‘Usual Suspects’ roepen beelden op van gigantische straatfeesten, terwijl ‘Crise de Nègre’ zich bluesy langs de slavenroute sleept. Als ook stijlen als gospel (‘Terre de Sang feat. Fredy Massamba’) en reggae (‘Enfant du Pays feat. Fredy Massamba’ en ‘La Ruée vers L’or feat. Victor Démé’) aangeboord worden, zijn Pitcho en zijn gasten hoorbaar in hun element. Ondersteund door enkele raak gekozen jazzloops slaagt de rapper er wat later zelfs in ietwat kleffe hiphopthema’s als onbeantwoorde liefde (‘J’ai Cru L’Amour’) en de dood (‘Par La Grande Porte’) overtuigend te bespiegelen. Een absoluut kippenvelmoment is het epische ‘Nous’, waarin Pitcho zijn Afrikaanse broeders oproept tot emancipatie en zelfrespect op de zweverige tonen van ‘Get Ready’, de Motown-hit van de (blanke!) funkrockgroep Rare Earth.

Met een stemgeluid dat sterk doet denken aan de legendarische cultrapper Tupac Shakur en ritmetracks waarrond een zweem van Dj Premier (Gangstarr) hangt, bezit Pitcho alvast alle kwaliteiten die nodig zijn om het te maken. In tegenstelling tot veel van zijn tijdsgenoten draait het bij deze Brusselaar niet om ‘bling-bling’, maar tracht hij op een integere en niet zelden maatschappijkritische wijze zijn hart te luchten. Zowel inhoudelijk als productietechnisch is ‘Crise de Nègre’ dan ook een behoorlijk indrukwekkend staaltje hiphop van eigen bodem.

Meer over Pitcho


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.