Met tussenpozen van enkele jaren komt wereldtechneut en dj Richie Hawtin aandraven met zijn alter ego Plastikman. De vreemde elektronica die de Canadees inmiddels al 5 platen lang uitsmeert wijkt gelukkig hard af van nauwe technobeats en kan best omschreven worden als "ritmisch minimalisme". Hoewel het logo van Plastikman allicht bekender is dan de muziek waar het voor staat, mag deze 'Closer' toch weer gerust met open armen ontvangen worden.
De plaat opent met een lang uitgesponnen soundscape van vliegtuiggezoem en een typerend, diep uitgehold en galopperend ritme. Door dit laatste subtiel te wijzigen en enkele tracks lang aan te houden, is het eerste kwartier op 'Closer' één somber bezwerend geheel. Tegenritmen, wegdraaiende samples en de diep vervormde stem van Ritchie Hawtin zelf scheppen hierbij een boeiend elektronisch schouwspel. Plastikman goochelt ook liever met stiltes dan met overtollige geluiden, wat op deze cd nog maar eens duidelijk wordt. Het resultaat is een lange, intrigerende geluidsreis. Hoge en ijle tonen moeten vaak opbotsen tegen sombere en donkere bassen die deze zwarte cd een dreigend gevoel meegeven. Door langzaam maar zeker op- en neer te deinen en te werken met uitgerokken climaxen, vertelt Richie Hawtin op zijn manier een erg boeiend muzikaal verhaal. Zelfs in een uiterst minimalistisch, borrelend 'Slow Poke' zorgen subtiele achtergrondgeluiden (waaronder een afgaande GSM en voorbij razende auto's) voor een spannend luisterspektakel. Naar aloude Plastikman traditie vormen verschillende, ritmische elektronische lagen een diep, organisch geheel. Adjectieven en superlatieven om deze schijnbaar eenvoudige en ambienteske techno of eclectische acid house te omschrijven ontbreken. Hoewel pogingen om deze typisch herkenbare elektronica ook voor een eerste keer vocaal in te vullen niet meteen tot hoogstaande teksten leidt, is 'Closer' toch weer een mooi uitgebalanceerd pareltje geworden. Die parel zit overigens verpakt in een erg vindingrijke, abstracte schelp.
Dik 70 minuten zorgt Plastikman opnieuw voor een eigenwijs, intrigerend elektronisch klankspel. Daarbij worden de diepst mogelijke gehoorgangen intens verkend. Een wijze raad: stof die koptelefoon af en ga die plaat kopen!!!!!!

Meer over Plastikman


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.