"Meer bereiken met minder klanken", dat is de slogan van Pole. Als labelmanager, producer, remixer, distributeur en natuurlijk ook artiest zet de Berlijner Stefan Betke (aka Pole) zich al geruime tijd in voor minimalistische, elektronische muziek. In deze lijn ligt ook zijn zelf uitgebracht vierde album 'Pole'.
In een kaal en sober kader van weggecijferde triphop, vage en ijle echo's en een paar jazzflarden slaagt de Duitser er in om op deze plaat 9 nummers lang te balanceren tussen slaapverwekkende elektronica en verwachtingsvolle ambient. Hoewel de man een stevig verleden heeft als subtiele electrodub meester en steeds de nodige experimenteerdrift aan de dag wist te leggen, is op 'Pole' resoluut gekozen voor een vrij monotone, constante formule. Toch zijn aan deze cd duidelijk ellenlange dagen van samples en geluiden toevoegen, vervormen en terug weglaten voorafgegaan. Het resultaat uit deze zoektocht naar het perfecte geluid is echter wel heel erg mager. Alle beats zijn tot een absoluut minimum teruggeschroefd en glitters of bliepjes zijn gereduceerd tot vage herinneringen. Enkel een aantal impressies van saxofonist Thomas Haas of bassist August Engkilde die enkele nummers van 'Pole' verrijken, brengen wat opmerkelijke variëteit. De deprimerend moraliserende teksten van rapper Fat Jon die in een handvol nummers opduiken, zijn daarentegen nogal misplaatst. Probeer maar eens om trage, relaxerende muziek te rijmen met het volgende: "everything you do in this life / everyting we feel / we write / has a time code attached to it". De sombere teneur waarmee dit soort oneliners wordt afgerammeld geeft de muziek van Pole soms een erg bittere bijsmaak. En toch slaagt de artiest er in om in heel de plaat een zekere zweem van rust en kalmte te leggen. Soberheid die ook grafisch siert.
De plaat 'Pole' staat garant voor een loodzwaar hoofd, onbeweeglijk verkrampte spieren en een duizelingwekkende loomheid. Dankzij ingenieus en eindeloos gepuzzel met minimale fragmenten is er echter een leuk warm gevoel aan toegevoegd dat neigt tot hopeloze overgave. Een schijf om diep in de kussens weggedrukt te beleven, met het risico té diep weg te zinken.

Meer over Pole


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.