Pure Reason Revolution is een Brits collectief dat ondanks invloeden van progressieve acts in de lijn van Pink Floyd toch een stevige scheut electro in hun muziek verwerkt. Klinkt als een bizarre combinatie, maar het blijkt al snel bij het beluisteren van dit album dat de heren en dame er in geslaagd zijn om een lekker wegrockend electro poprockplaatje in elkaar te boksen.

Het viertal kiest tijdens de nummers veelal resoluut voor ofwel het pompende effect dan wel een zweverig en rustig nummer met kleine weerhaakjes. Er wordt alvast lekker stevig geopend met 'Fight Fire': de beats doen wel wat denken aan steviger electro uit de jaren tachtig, maar de wisselwerking tussen zanger/gitarist Jon Courtney en zangeres/bassiste Chloe Alper geeft het geheel een iets lichtere toets. Vooral Chloe's stem is heerlijk zalvend en smakelijk zweverig zonder melig te worden.

Wanneer het ietsjes rustiger mag, nemen de lange keyboardpassages het voortouw en schept Pure Reason Revolution een haast trippy wereldbeeld, compleet met verloren gelopen eenhoorns en duifjes die ondersteboven door het zwerk fladderen. Als dat vreemd klinkt, is dat enkel omdat het zo is. Het mooie aan dit album is dat de band een sterke tracklist heeft opgesteld: net wanneer een mens even genoeg heeft van de rustiger songs, komt er een lekkere rampestamper langs, en omgekeerd. Het is precies die afwisseling die dit plaatje zo aangenaam om te consumeren maakt.

Echte uitschieters zijn er niet meteen, maar de kwaliteit blijft mooi bewaard tot het einde. Als er dan toch een paar luistertips uitkomen, dan zijn die onder meer de heerlijk ruige opener 'Fight Fire', het meer melancholische 'Last Man Last Round' en de bijna discostamper 'Blitzkrieg'.

Pure Reason Revolution heeft een verrassend smakelijk electropoprockplaatje gemaakt dat lekker wegluistert. Het is misschien niet de meest innovatieve invalshoek of daadwerkelijk de uitschieter van het jaar, maar het zit goed in elkaar en de beentjes (of hoofd) zullen moeite hebben met stilzitten. Een onverwacht leuke verrassing, dit 'Hammer and Anvil'.

Meer over Pure Reason Revolution


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.