Random Sound is een Zweedse poprockband die met zijn debuutplaat  duidelijk op een groot publiek mikt. ‘The World as We Know It’ staat bol van radiovriendelijke songs en de sound is, ondanks enkele retro-elementen, modern. Toch slaagt Random Sound er slechts sporadisch in om songs te schrijven die boven de middelmaat uitstijgen. 

Eerste single ‘Found My Way’ begint kalm maar ontaardt al gauw in een groots refrein, dat duidelijk leentjebuur gespeeld heeft bij ‘Clocks’ van Coldplay. Desondanks slaagt het nummer er niet in om een echte climax op te bouwen. Op het einde komen er strijkers en achtergrondzang bij, maar toch komt het geheel nooit tot leven. Helaas is het geen eenmalig probleem. Songs als ‘Stay Alive’ en ‘You Will Shine’ kunnen onmogelijk slecht genoemd worden. Die laatste, die eerder aan Take That dan aan Coldplay doet denken, bezit zelfs een refrein waarmee de band elk publiek zou kunnen platspelen. Het probleem is dat deze songs even generisch klinken als de groepsnaam, en hetzelfde geldt voor de zang. Professioneel en effectief, maar tegelijkertijd zo veilig en gepolijst alsof het gaat om fabrieksproducten.

Op sommige momenten zitten ze er nochtans recht op. ‘Rockstar’ doet sterk denken aan het werk van Maroon 5. Een aanstekelijke synthlijn eist meteen de aandacht op, terwijl de funky bas het fundament vormt waarop het hele nummer steunt. Tel daarbij nog een sterk refrein en enkele goed geplaatste ‘ooooh’s’ en het resultaat is, ondanks het abrupte einde, met afstand het beste nummer van de plaat. Het is een van de weinige echt uptempomomenten en dat is jammer, want ook ‘Say What You Want’ laat horen dat de band hier echt goed in is. ‘Green Light’s Out’ is een bijzonder nummer dat niet echt bij de rest van de plaat lijkt te horen. De sound is mysterieus en zelfs dreigend, met een opvallende rol voor de gitaar. De band probeert hier voor een keer geen huizenhoog anthem te creëren en dat werkt erg verfrissend.

Dat Random Sound talent in huis heeft, staat buiten kijf. De band klinkt echter te anoniem om een echte indruk achter te laten. Minder op veilig spelen is de boodschap voor volgende keer.

Meer over Random Sound


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.