Red Sparowes is een Amerikaans collectief dat bestaat uit huidige en voormalige leden van ISIS, Neurosis en Pleasure Forever. Op ‘At the Soundless Dawn’ (2005) en ‘Every Red Heart Shines Towards the Red Sun’ (2007) specialiseerden ze zich in breed uitwaaierende, filmische klanktapijten van het zuiverste water. Red Sparowes onderscheidde zich bovendien van het postrockpeloton door zijn subtiel metalen randje en het veelvuldig gebruik van pedal steel.

Twee jaar na het vertrek van mede-oprichter Josh Graham, komt de groep terug met het nieuwe ‘The Fear Is Excruciating, But Therein Lies the Answer’. De songtitels zijn alvast opvallend kort: geen halve epistels à la ‘Alone and Unaware, the Landscape Was Transformed in Front of Our Eyes’ dit keer. Met het opstappen van Graham is ook de donkere, bezwerende ondertoon enigszins verdwenen, wat betekent dat Red Sparowes meer de melancholische en emotionele kant uitgaat.

De mooi gefraseerde opener ‘Truths Arise’ fungeert als veredelde introductie voor ‘In Illusions of Order’, een zwalpend epos wiens atmosferische ritmesectie langzaam bedolven wordt onder meanderende melodielijnen en dreigende gitaareffecten. De apotheose van zinderende gitaren, zoemende bassen en frenetieke drumroffels doet onwillekeurig wel heel sterk aan Explosions in the Sky denken.

Red Sparowes kiest resoluut voor mooie, schilderachtige composities die weliswaar vakmanschap en hartstocht ademen, maar soms een beetje zin voor avontuur ontberen. ‘Giving Birth to Imagined Saviors’ is de ultieme exponent van die nieuwe aanpak: de zachtmoedige gitaardelay uit de intro hapt lekker weg en gaat naadloos over in een kolkende oceaan van geluiden. Wat volgt is een majestueus schouwspel dat lustig heen en weer laveert tussen mijmerende melancholie en intense kracht, maar een echte sonische overrompeling blijft achterwege.

Naar het einde toe haalt Red Sparowes toch een keer verschroeiend uit. Badend in onheilspellende feedback en spookachtige soundscapes, drapeert ‘As Each End Looms and Subsides’ galmende gitaarpartijen en een ongedurige ritmesectie met psychedelische pedal steel en etherische vocalen. Het resulteert in een epische krachttoer waar gierende crescendo’s en stormachtige uitbarstingen een finale tik mogen uitdelen.

Hoewel ‘The Fear Is Excruciating, But Therein Lies the Answer’ de fans van traditionele postrock allerminst zal teleurstellen, laat de plaat een beetje een dubbel gevoel achter. Red Sparowes zijn heer en meester in wat ze doen, maar spelen iets te vaak op veilig. Daarom is het geen fantastische, maar gewoon een verdienstelijke plaat geworden.

Meer over Red Sparowes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.