De Wagnertenor, het is een zeldzaam specimen. Slechts weinigen hebben de kracht en het uithoudingsvermogen om de meestal erg lange opera's van de Duitse meester uit te zingen en zich bovendien zonder moeilijkheden door de complexe rollen te worstelen waarin ze voortdurend moeten opzingen tegen het reusachtige romantische orkest. Een van die weinigen is de Canadees Ben Heppner, die al op vele internationale podia successen vierde in dit repertoire. Op de opname die hier voorligt, zingt hij een aantal fragmenten uit Wagners magnum opus 'Der Ring des Nibelungen', waarbij hij zowel in de huid kruipt van Siegmund ('Die Walküre') als van diens zoon Siegfried ('Siegfried' en 'Götterdämmerung'). Heppner wordt begeleid door de Staatskapelle Dresden, gedirigeerd door Peter Schneider.

Al vrij snel maakt Heppner duidelijk waarom hij in deze muziek zo veelgevraagd is. Hij beschikt over een kleurrijke, krachtige tenor die moeiteloos met het orkest kan debatteren. In de fragmenten uit 'Die Walküre' maakt hij zowel indruk wanneer hij dreigend uithaalt in 'Ein Schwert Verhieß Mir der Vater' als wanneer hij later lyrisch zijn liefde verklaart aan Sieglinde. Aan die liefde geven beiden zich over na de rapsodische uitbarsting 'Siegmund heiß ich', die na een meeslepende opbouw eindigt in een indrukwekkende climax waarop veel tenors sneuvelen. Heppner daarentegen weet die hoge passage een glans mee te geven die nergens enige moeite verraadt. Dat laatste is ook meteen hetgeen de hele cd zo sterk maakt. Of het nu gaat om de bijna agressief klinkende aria 'Nothung, Nothung', waarin Siegfried zijn zwaard smeedt, of om de ingetogen, lyrische dood van Siegfried: zowel in hoge fragmenten als in de lage, baritonale regionen van deze muziek klinkt Heppners tenor even rond en ontspannen. In twee van de fragmenten uit Siegfried wordt Heppner bijgestaan door Burkhard Ulrich, die de ideale snijdende toon in zijn stem heeft om de geniepige dwerg Mime gestalte te geven. Beiden worden passievol begeleid door de helder spelende Staatskapelle Dresden, die onder leiding van Peter Schneider hun uitgebreide klankpalet ook kunnen laten horen in twee orkestrale deeltjes uit 'Götterdämmerung': 'Siegfrieds Rheinfahrt' en de imposante 'Trauermarsch', waarin de blazers uitblinken door hun zuivere en krachtige klank.

Eerder dan een traditionele recital-cd is dit een indrukwekkende plaat die een ideale inleiding biedt op het reusachtige werk dat Wagners 'Ring des Nibelungen' is. Ben Heppner plaatst zich met deze cd in de galerij der groten.

Meer over Richard Wagner


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.