"De beheerste Trent Reznor" (industrialgod van Nine Inch Nails), "het kleine broertje van Marilyn Manson", ... : het regent complimenten voor de Schot Rico. Allicht terecht, want ondanks het feit dat het 5 jaar wachten was op het vervolg van deze artiest zijn succesvol debuut, wordt hij op 'Violent Silences' bijgestaan door grote namen als Tricky en (de vergeten synthesizerheld) Gary Numan. Beloftevol, nietwaar?
Laat dan nu ook het geval zijn met de muziek die Rico op zijn eentje maakt. Industriële, lome tracks wisselen af met stevigere, uptempo nu-metalnummers en meer rockgetinte triphopkrakers. Met zijn stevige, vaak dubbel vervormde stem tiert en raast de man welig over zijn liedjes die met een zware bas en openscheurende gitaren aangekleed zijn. Machinale samples, voorgeprogrammeerd drumwerk en spookachtige intermezzi brengen de nodige industrialtoets. Verder weet deze muzikant als geen ander om te gaan met op - en afbouwende climaxen en afwisseling tussen keiharde refreinen en rustigere tussenpozen die deze eerste enkel maar bekrachtigen. Verder wordt ook de truc van "herhaling is herkenning" veelvuldig toegepast. Nummers als 'Recommended Dose' blijven een beetje op dat trage, onheilspellende niveau hangen en worden uitdrukkelijk gedramatiseerd door een slepende cello die de neurotische klanken opvult. Ook wanneer Rico de industrial elementen inruilt voor een (meer oppervlakkige) rocksound ('Big Black Sea'), blijft zijn muziek wonderwel overtuigend. De boog hoeft op deze cd dus niet altijd gespannen te staan.
Één en al lof dan voor Rico? Het is inderdaad een mooie prestatie om 12 fijne nummers op deze manier neer te zetten (ook al heeft hij er zijn tijd voor genomen). Toch zitten er zeker enkele mankementjes in 'Violent Silences', met de flauwe titel(track) te beginnen. Verder is een platte, commercieel - industriële versie van 'Psycho Killer' een bezwaarlijk minpunt (en een zonde die mijnheer Manson ook durft te begaan) en beginnen de haast puberale "don't" en "won't" statements op den duur wel wat te vervelen. Maar verder: niets dan lof voor Rico!

Meer over Rico


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.