Het Antwerpse label ConSouling Sounds gaat internationaal. De stuurmannen zeilden reeds eerder muzikaal weg van dromerige elektronica richting zware gitaarmuziek, maar met het debuut van de Amerikanen Royal Talons, wordt de koers verstevigd. De dreigende, titelloze plaat van dit sludge-doomtrio bevat immers vijf lange, welgemikte tracks vol pure noise en ongebreidelde energie.

Loodzware gitaren schuren met trage, expliciete uithalen de verdoemenis in, een schreeuwende, schorre zang wordt vervormd tot ruis en een boom vol raven siert een morbide hoes: het zijn allemaal nogal sombere voorbodes. Diep donderende drums en erg logge, lange songs boordevol duistere energie bouwen een fatalistische sfeer op.

De lome, fatalistische gitaarnoisecreaties van de band bevatten echter ook een stevige muzikale voedingsbodem. ‘The Scroll’ opent met wegdraaiende akoestische gitaarthema’s en bouwt met trage drums op tot een stevig openscheurend moment van pure energie. Daarnaast durft Jevf zijn furieuze screamo’s al eens te verzachten tot ontdubbelde, wat neurotische zang of pikt drummer Kurdt Kocaine (hum) de vocale voorrol in met hakkend black metalgetier in ‘Western Path’. Maar ook de gitaarbarometer staat niet altijd op onweer. Bovenop gedrapeerde gitaarsolo’s zorgen vaak voor extra vorm en melodie. In ‘Robot Cities’ wordt het distortionpedaal wat gelost, waarmee Royal Talons even richting gruizige stonermuziek knipoogt.

Met slechts een handvol songs slaagt Royal Talons erin zijn aanhoorders toch meer dan drie kwartier mee te slepen in een rijk vol ellende en zwartgalligheid. Dankzij een grote inhoudelijke variatie houdt het trio met gemak zijn krachtige uitstraling aan, al moet gezegd worden dat dit album niet altijd even origineel uit de hoek komt. De overdonderende, zware sound blijft echter prima kleven, waarmee de band zich een keurig plaatsje in het doomrijk heeft weten te veroveren.

Meer over Royal Talons


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.