Een onderdeel van de metalen industrie waar het de laatste tijd innovatieve bands regent, is nu toch wel de doom metal. Rwake zou men gemakshalve hierbij kunnen rekenen, al zit er in hun sound en aanpak wel een scheut van verschillende divisies. Wie het echter heeft voor lang uitgesponnen songs die aan een loodzwaar tempo doordonderen als een gigantische kei die eerst stil en steeds sneller de heuvel afrolt, is hier aan het juiste adres. Deze onstopbare moloch heeft immers een zeer gevarieerd en ronduit prachtig album uit dat vast en zeker de harten zal stelen van fans van zware metal met brains.

De wel zeer toepasselijk getitelde intro 'Intro' bouwt bijzonder kalm deze plaat op: een akoestische gitaar steelt de show met een aan slaapliedjes refererende structuur. Net wanneer de ziel pluimsgewijs gekieteld wordt, schiet 'The Finality' uit de startblokken met een wall of sound om 'u' tegen te zeggen. De zware gitaarklank wordt fluks ondersteund door een feedbackende synthesizer uit de oude doos en een zeer smerige, zwaar vervormde schreeuwzang van een heerschap dat zich gemakshalve CT noemt. Die bijzonder vuige, vervormde oerkreet vormt de rode draad doorheen het album. Dat Rwake niet voor één gat te vangen is, bewijzen de composities wel: breed uitgesponnen maar ruige gitaartapijten worden doorschoten met fijne draadjes moog- en andere synthklanken en waar men het niet verwacht, schieten akoestische passages door het zwerk die even een tegengif vormen voor de logheid van het overige materiaal. Een logheid die eveneens dubbel in de verf wordt gezet precies door die rustige stukken. Omwille van de trage opbouw en de doomy snelheid duren de meeste songs minstens zeven minuten, maar tijdens die tijd wordt een luisteraar als het ware in een hypnotische trance gebracht door een repeptitief gebruik van gitaarklanken. Het is geen toeval dat Rwake vaak wordt vergeleken met onder andere Neurosis of Isis, vooral omdat diezelfde trance/hypnose daar wordt toegepast. Nu is Rwake vooral vocaal een stuk zwaarder dan het huidige Neurosis, maar fans van die band mogen gerust beginnen saliveren en vooral: toeslaan.

Rwake is alweer een schot in de roos van label Relapse: een band die zonder verpinken in het rijtje mag staan naast Neurosis en die op een geheel eigen manier doomy, trance-veroorzakende metal op een niveau weet neer te poten zoals deze jongens en dame dat doen verdienen het om zo veel mogelijk gehoord te worden.

Meer over Rwake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.