Met het opschrift "Sorch! Brolt!" dat in grote letters op de hoes prijkt wordt meteen duidelijk dat deze plaat geen intieme huiskamerjazz bevat. Het Scorch Trio is dan ook een gezelschap dat zich onderscheidt door het brengen van vrije improvisatie van de hardere soort. Het trio bestaat uit de Fins-Amerikaanse gitarist Raoul Björkenheim en twee giganten uit de Noorse jazz en improvisatie: bassist Ingebrigt Haker Flaten en drummer Paal Nilssen-Love. 'Brolt' is alweer het derde album van dit gezelschap dat zich ondertussen specialist mag noemen in het zaaien van muzikale terreur.

Vanaf de openingsseconden wordt in 'Olstra' het gaspedaal volledig ingeduwd. Onder dwang van het ratelende drumwerk van Paal Nilssen-Love gaat gitarist Björkenheim op zoek naar inspiratie. Hij kan zijn invloeden niet lang verbergen want vrijwel meteen ontstaat er een explosieve mix van blues, Jimi Hendrix (het gebruik van het wah-wah pedaal) en een scherpe snaarberoering waar Marc Ribot al zijn hele carrière een patent op heeft. Ingebrigt Haker Flaten gooit vervolgens zijn elektrische basgitaar in de strijd waarna het trio een dikke tien minuten blijft doordenderen. Nilssen-Love manifesteert zich als een ware drumoctopus en voert over het algemeen de troepen aan. In 'Hys' en 'Bluring' lijkt het alsof hij zijn drumstokken heeft ingeruild voor een machinegeweer dat tot op de millimeter juist schiet. Zijn fragmentarische drumpatronen vormen het uitgestrekte mijnenveld waarin Björkenheim en Haker Flaten hun kunstjes opvoeren, hoewel die laatste vaak op de achtergrond wordt geduwd door het muzikale geweld van zijn twee collega's. Raoul Björkenheim spreidt zijn gitaarvirtuositeit graag tentoon en heeft gelukkig voldoende kwaliteiten in huis om het niet alleen voor zichzelf boeiend te houden. In 'Graps' laat hij zijn shredding-techniek (het extreem snel spelen van een groot aantal noten) horen die lang niet zo steriel en gekunsteld klinkt als bij talloze gitaarhelden van de fusionschool. Met een hoop effecten of feedback en het geduldig manipuleren van zijn snaren zorgt hij ook voor de broodnodige rustpunten die het trio de mogelijkheid geven om terug op krachten te komen. Ook voor de luisteraar zijn deze momenten een welgekomen afwisseling van het muzikale geweld dat op sommige momenten genadeloos op de trommelvliezen inbeukt.

Met 'Brolt' verandert het Scorch Trio niets aan zijn oorspronkelijke muzikale formule. De liefhebbers moeten dan ook niet aarzelen om dit schijfje in huis te halen want dit is een uurtje intense improvisatie van hoog niveau.

Meer over Scorch Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.