Sharon Shannon is een grote dame uit de Ierse folk. Deze accordeoniste begon haar carrière ooit bij 'The Waterboys' en heeft ondertussen al het podium gedeeld met ontelbare muzikanten. Bono, Nigel Kennedy en Emmy-Lou Harris zijn slechts enkele mensen waarmee ze al samen heeft gewerkt.
Het is absoluut geen nieuw idee om Ierse folk muziek een nieuw elan te geven door andere muzikanten en genres te betrekken. 'The Chieftains', allicht de meest succesvolle Ierse folkgroep tot op heden is een van de weinige formaties die pogingen in die richting tot een zeer goed resultaat wist te brengen. Dikwijls komt men niet tot de bedoelde synthese, maar krijgt men een muzikale collage die niet meer is dan de som van zijn componenten. Niet zo bij 'Libertango', en dat is meteen het sterkste punt van deze cd. Er staan enkele voor de hand liggende samenwerkingen op, bijvoorbeeld met Sinéad O'Connor, die al dikwijls in zee ging met Sharon Shannon. Zij zingt ondermeer een zeer oud Iers religieus lied, 'The Seven Rejoices of Mary.' Veel traditioneler kan folk niet worden. Daarnaast vinden we ook gewaagdere combinaties. In het titelnummer bijvoorbeeld tango van Astor Piazolla, met vocale bijdrage van Kirsty McColl, plus Ierse folk. Er staat ook een cover op het album van 'Albatross', een grote hit van Fleetwood Mac. 'An Phailistín' is een nummer dat deels in het Arabisch en deels in het Gaelic gezongen wordt door de Egyptische Róisín Elsafty en haar moeder, die het nummer schreef. 'What You Make It' met Marvel en Lady K is dan weer een vlotte, genietbare song die duidelijk geïnspireerd is door hip hop, waarop Richie Buckley, saxofonist van Van Morrisson een solootje ten berde brengt. Het fijne is dat deze combinaties nooit kunstmatig of vergezocht klinken, in tegendeel, de verschillende invloeden vermengen zich zeer goed en brengen zo authentieke kruisbestuivingen voort. Een andere kwaliteit die deze cd sterk maakt, is eenvoud. Zo is 'All the Ways You Wander', mooi gezongen door de relatief onbekende Pauline Scanlon een eenvoudige song zonder pretenties. De eenvoudige begeleiding is sober, maar het resultaat is zeer mooi, daar waar dezelfde song onder een bombastisch spervuur van strijkers allicht zou bezwijken.
Mensen die een zware afkeer hebben van alles wat naar folk ruikt, zullen ook deze cd niet kunnen smaken, aangezien Shannon's roots - de Ierse folktraditie - een zeer prominente plaats innemen. Voor die mensen die het genre niet kennen, of een beetje beu zijn, is het echter een aanrader. De plaat is fris, gevarieerd en vernieuwend.

Meer over Sharon Shannon & Friends


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.