Simplesongs is het pseudoniem van de Antwerpse multi-instrumentalist en singer-songwriter Ken Veerman. De donkere klankminiaturen van ’s mans titelloze debuut uit 2010 baadden in een fin de siècle sfeertje en vormden een spookachtige soundtrack bij het einde van de wereld. Simplesongs’ tweede langspeler ‘The Best of Our Years’ blijkt qua stemming en thematiek iets lichter verteerbaar. Dat impliceert evenwel niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn hoeft te zijn.

‘The Best of Our Years’ handelt namelijk over de dualiteit van het leven; over hoe het goeie niet zonder het slechte kan. Muzikaal vertaalt zich dat in een combinatie van dromerige melodielijnen, lichtvoetige ritmiek en bitterzoete teksten. De ingetogen opener ‘The Truth About Lovers’ drijft voort op een gemoedelijke elektronische beat die gedrapeerd wordt met lieflijk getokkel van ukelele, breekbare zang en melancholieke toetsen. Met zijn in reverb gedrenkte gitaarschetsen en ongedurig slagwerk evoceert ‘Never Out of Place’ een onderhuids spanningsveld tussen zorgeloos mijmeren en zenuwachtig tobben.

In ‘Are We Good’ weerklinkt existentiële twijfel: “What do you mean when you say we’re okay / Are we good / Or is it all over”, vraagt Veerman zich af. Het schilderachtige boetseerwerkje ‘Hardcore’ wordt gekenmerkt door een zacht galmende elektrische gitaar en een smachtend, doorleefd refrein. ‘There’s No Future (There’s Only Today)’ steekt zijn elegante gitaarfrasering en mistroostige vocalen in een uptempo jasje, terwijl de majestueuze piano-aanslagen en langgerekte synthklanken van afsluiter ‘As Soon As It’s Over’ een streepje tekstueel optimisme laten doorschemeren.

Hoewel het emotionele ‘The Best of Our Years’ allerminst een vrolijke plaat mag heten, zorgen de gracieuze arrangementen en onbevangen instrumentatie ervoor dat het geheel nooit zwaar op de hand wordt. Simplesongs grossiert in etherische indiepop waar beheerste dramatiek en bekoorlijke melodieën naadloos versmelten.

Meer over Simplesongs


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.