Er zijn soms bands die zelden of nooit in de aandacht komen van een groot publiek ondanks hun intrinsieke kwaliteiten. Jammer natuurlijk, al worden dergelijke bands vaak geroemd door insiders. Slough Feg is typisch zo'n band, al hebben de heren dat voor een groot gedeelte aan zichzelf te danken door hun lichtelijk verouderde sound. Laat het nu echter net dat zijn wat de charme van dit viertal zo groot maakt. Gecombineerd met alweer een resem overheerlijke songs die niet alleen pakkend maar tegelijk inventief en vrolijk zijn, weet dit kekke viertal eens te meer te overtuigen.

Het leeuwendeel van de totaalklank die Slough Feg kenmerkt is een ode aan hard rock en metal uit de jaren zeventig, met referenties aan (uiteraard) Black Sabbath, Uriah Heep en nog een hele reeks prog- en rockbands uit die tijd. Opener 'The Hunchback of Notre Doom' is onvervalste Black Sabbath, met de oh zo herkenbare zang van Mike Scalzi, die epiek in een jaren zeventig jasje giet. De logge, zwaar vervormde en slepende riffs zijn pure doommetal waarbij ook een naam als Trouble opduikt. 'Overborne' is dan weer vrolijker, met heerlijke riedeltjes en vlotte soli van tweede gitarist Angelo Tringali. Het titelnummer is een moloch van een song die meer dan negen minuten duurt, maar het is er wel eentje die binnen die tijdsspanne de klasse laat horen van Slough Feg, compleet met succulente gitaarpartijen en de heldere zang van Scalzi. Dat 'Simian Manifesto' daarna wat in een dipje belandt, komt enkel door de pure kracht waarmee de band het voorgaande nummer door de huiskamer smeet. 'White Cousin' is een grappig contrapunt voor de wat 'serieuzere' titeltrack en afsluiter 'Nasty Hero' is vermoedelijk een cover, al is de originele versie een raadsel.

Dit viertal gaat wederom onvervalst zijn eigen weg en blijft heerlijke songs spuien die overlopen van spelvreugde en ondanks de soms cheesy aandoende sound zonder veel moeite zich in de gehoorgang nestelen. In tijden waarin producties massief moeten zijn, is deze band een verademing. Vrolijk, pakkend en met een aparte kijk op meer dan veertig jaar rockgeschiedenis blijft Slough Feg een aanrader.

Meer over Slough Feg


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.