Het Antwerps/Leuvense kwintet Soon werd halverwege de jaren '90 gevormd en kwam voor het eerst aan de oppervlakte in Humo's Rock Rally van 2002. Een jaar later mochten ze met hun okselfrisse debuut 'Please Accelerate' onder de arm de Skate Stage van Pukkelpop openen. Soon bleek evenwel geen punk- of hardcoregroep pur sang. Getuige daarvan was 'Under the Wire' (2005), een plaat die hoekige gitaarrock injecteerde met een energieke drive. Met zijn derde langspeler 'As of Yet' weet de band zich stilaan ook te distantiëren van voor de hand liggende invloeden als Bloc Party en Franz Ferdinand.

De teksten van frontman Enzo Cloetens zijn een stuk volwassener geworden en hetzelfde geldt voor de muziek. De songs worden gekenmerkt door een doordachte opbouw en hun rijke, gelaagde sound geeft aan dat de lat ditmaal een stuk hoger gelegd werd. 'As of Yet' is gezegend met een openingstrio waar veel rockgroepen één of meerdere ledematen veil voor zouden hebben. 'Black Cats', 'Cardboard City' en 'Asleep on the Battlefield' staan bol van de hoekige ritmes, frivole gitaarriedels en melancholische vocalen waarbij het heerlijk wegdromen is. 'Metropolitan Girls' weet tekstueel niet altijd de juiste snaar te raken, maar is een ingetogen rustpunt dat een slepende ritmesectie koppelt aan een stel zalvende gitaren. In dezelfde categorie speelt 'Until the Morning Breaks', een muzikale reflectie over een eenzame nacht in het gezelschap van de nodige dosis alcohol. Afsluiten in stijl, heet dat dan.

2008 is een goed jaar geweest voor de jonge Belgen. The Sedan Vault, The Black Heart Rebellion, Transit, Kawada, Motek,... Ze kwamen op de proppen met een aantal bijzonder sterke platen. Voeg Soon gerust toe aan dat lijstje. 'As of Yet' is een staaltje van uitgebalanceerde muzikaliteit waar veel van hun gehypete buitenlandse collega's een puntje aan kunnen zuigen.

Meer over Soon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.