Officieel bestaat het Britse Soulsavers enkel uit het duo Rich Machin en Ian Glover, maar sinds 'It's Not How Far You Fall, It's the Way You Land' (2007) kan men vocalist Mark Lanegan bijna integraal tot de groep rekenen. Ook op het nieuwe 'Broken' krijgt de vroegere frontman van Screaming Trees een prominente plaats achter de microfoon. Voorts laten de Britten zich vergezellen door schoon volk als Mike Patton, Will Oldham en de nobele onbekende zangeres Rosa Agostino (Red Ghost). Het resulteert in een sinister muzikaal epos om duimen en vingers bij af te likken.

De nieuwe Soulsavers vertoont veel verwantschap met 'Saturnalia' van The Gutter Twins, waar Mark Lanegan en Greg Dulli grossieren in pikzwarte, soulvolle rock die meermaals voor kippenvel zorgt. Hoewel de roots van Soulsavers ligt in elektronica en triphop, weten ze moeiteloos invloeden uit de blues, rock, gospel en soul in hun sound te introduceren. De filmische opener 'The Seventh Proof' opent nog met een krakende piano die langzaam bedolven wordt onder strijkers, maar 'Death Balls' schiet vervolgens redelijk stevig uit de startblokken. Galmende noisegitaren, dampende grooves en een doorrookte Lanegan maken het nummer tot een heerlijk denderende rocker die evenwel nooit voor de gemakkelijkste weg kiest. Na het tegendraadse 'Unbalanced Pieces' (met een heerlijk dreigende Mike Patton) volgt 'You Will Miss Me When I Burn', een ingetogen pianoballade van de hand van Will Oldham zelve. 'Some Misunderstanding' – oorspronkelijk van de hand van Gene Clark (The Byrds) – wordt getransformeerd in een episch werkstuk van bijna acht minuten waar Neil Young nooit veraf is. Voorts blijven Soulsavers de hoogtepunten opstapelen: van het indringende 'Praying Ground' tot het uitgesponnen duet tussen Red Ghost en Lanegan in 'Rolling Sky'.

Een toegankelijke popplaat hoeft men van Soulsavers niet te verwachten: 'Broken' is een aardedonkere, eclectische rockplaat waar de soul en intensiteit vanaf druipt. De conclusie is dan ook kort en krachtig: kopen die handel!

Meer over Soulsavers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.