Dit project is het levende bewijs dat reggaebands niet uit leeghoofden bestaan. Deze drie heren uit Minneapolis zijn de politieke corruptie en dominantie over andere culturen en continenten meer dan beu en proberen dat met hun zwoele, opmerkelijke muziek duidelijk te maken. Een energieke hutsepot van reggae, dub en vooral ook uptempo ska en raggamuffinmuziek zorgt voor een heel gevarieerde debuutplaat waarbij het gezelschap erg veel ruimte maakt voor extra gasten en hun eigen interpretatie.

Het lijkt wel of bepaalde mensen onder invloed van cannabis hyperkinetisch worden in plaats van loom en stoned. Sound Imperium mag zich tot deze categorie rekenen, want de dertien tracks op dit album blaken van energie. Een vrolijke melodie en een permanent zomerse uitstraling zijn de constanten. Zowel instrumentale opener ‘Dub Annihilation’ als opvolger ‘No Work for Babylon’, waarin de Infantry Rockers voor exotisch klinkende raps zorgen, blijken een toonbeeld van happy, uptempo reggae.

‘Mi Gente’ gooit het over een andere boeg. Een lekker Latino ritme en de warme Spaanse zang van Bobby Aleman zorgen voor een pracht van een cumbia, die toch ook de rood-geel-groene vlag draagt. ‘Crimestopper’ is dan weer een stukje fijne ragga, getrokken door de diep grollende zang van Super Irie.

Helaas houdt de spitsvondigheid geen dertien tracks lang stand. Een instrumentale dub met kerkorgel (!) probeert met erg veel echo- en studio-effecten te verbergen dat er een zwakke melodielijn in de song schuilt. De hammond- en saxpartijen in een jazzfusion getint ‘C.I.A.’ zijn erg zwak uitgewerkt, wat (net als in ‘Hasta le Victoria’) tot een gemiste kans voor genrevermenging leidt.

Dat Sound Imperium reggaesongs kan maken, leidt geen twijfel. Helaas dient de band op deze plaat niet echt voor een eigen identiteit, maar voor een rol als begeleidingsband. Bijgevolg ontstaat een bonte mengelmoes die meer lijkt op een muzikale betoging waarin een allegaartje van links politiek getinte zielen meeloopt. Dat leidt tot een paar leuke combinaties, maar niet tot een consistent, leuk reggae album.

Meer over Sound Imperium


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.