Het waren niet de meest makkelijke tijden voor Stream of Passion: destijds in het leven geroepen door Arjen Lucassen (Ayreon) met de bedoeling een echte liveband te zijn, ging het dit collectief voor de wind. Niet alleen de aanwezigheid van Lucassen speelde daar in mee, maar ook de verschijning van frontvrouw Marcela Bovio, die met haar engelenstem iedereen moeiteloos overtuigde, gaf extra cachet aan het geheel. Lucassen gaf er echter de brui aan, en in zijn zog bleek quasi heel de band te volgen, enkel Marcela en bassist Johan Van Stratum bleven over. Maar zie: de toekomst is aan de volhouders, want er werd een volledig nieuwe band bij elkaar gesprokkeld en een nieuw album gemaakt dat aangeeft dat Stream of Passion de toekomst met een zonnige blik tegemoet kan treden.

Met een bijna volledig nieuwe cast is het nogal wiedes dat ook klankgewijs er lichte verschuivingen gingen zijn, maar in het geval van Stream of Passion zijn die minieme stilistische wijzigingen enkel in hun voordeel uitgedraaid. Daar waar het eerste album overduidelijk de progressieve rockfacetten torste, ligt het accent nu veeleer op gothic metal. Vooraleer kritikasters luidkeels gaan roepen dat dit nauwelijks vernieuwend kan zijn: de band voelt zich als een vis in het water in dit keurslijf en doet haar ding zonder moeite. De gitaarpartijen zijn een stuk heavier geworden en ook de drums gaan vaker loos, met links en rechts goed getimede dubbele basroffels. Ondanks het zwaardere karakter van de muziek blijft de aparte stem van Marcela hét belangrijkste binnen de groep en zij mag alweer alle facetten van haar stem etaleren. Niet alleen kiest ze opnieuw voor verrassende en soms atypische zanglijnen, maar weet ze ook om de juiste toon te raken bij het juiste nummer. Zo klinkt ze wat ruiger in 'In the End', terwijl het droeve 'When You Hurt Me The Most' plaats laat voor occasioneel gefluister en hartbrekens. Nog een aanpassing is dat de toetsen deze keer niet overwegend pianoklanken voortbrengen, maar meer sferische geluidstapijten die zonder problemen een passend gevoel scheppen. Eigenlijk is het hele album een aaneenschakeling van sterke songs, maar toch nog even een speciale vermelding voor de versie van 'Street Spirit' (Radiohead), die de heren en dame uit hun mouw schudden: grote klasse.

Stream of Passion is zonder meer klaar voor de toekomst en met een sterk album als 'The Flame Within' onder de arm kunnen zij moeiteloos iedereen inpakken. Wie dacht dat female fronted gothic metal dood was, moet dringend dit album beluisteren.

Meer over Stream of Passion


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.