'Leaving Songs' is het tweede solo-album van Stuart A Staples, de frontman van het Engelse Tindersticks. Na 'Lucky Dog Recordings '03-04'' uit 2005 is het Staples' tweede verzameling eigen nummers. Wie Tindersticks of Staples kent zal niet echt voor verrassingen komen te staan op 'Leaving Songs', en dat is meteen het sterke en zwakke punt van de plaat.

"It's not that I don't love you / or am tired of your ways" , het zijn de eerste woorden op 'Goodbye to Old Friends', de opener van 'Leaving Songs'. Het moge duidelijk zijn: de wereld van Stuart A Staples is er nog steeds één vol melancholie en stukgelopen relaties, maar door de frivole accentjes in de muziek ook van hoop en humor. Staples laat zich gelukkig niet verleiden tot sentimentele klaagzangen of overdreven drukdoenerij. 'Leaving Songs' is een spaarzame, sobere plaat met liever een noot of instrument te weinig dan te veel. Staples' typerende, diepe prachtstem komt daardoor zo mogelijk nog meer tot haar recht dan op de Tindersticksplaten. Nummers als 'Goodbye to Old Friends' of 'Which Way the Wind' baden in een licht opzwepende en tegelijk melancholische sfeer door de geslaagde combinatie van bas, strijkers en sobere drumpartijen. Ook Staples zelf behoudt altijd de controle; forse uithalen moet de luisteraar niet uit zijn bast verwachten. Maar net het feit dat hij zijn diepe stem slechts mondjesmaat op de luisteraar loslaat, maakt de intense sfeer compleet. Het beste voorbeeld daarvan is het hypnotiserende 'Dance with an Old Man'; meer dan enkele gitaarplukken en zijn stem zijn niet nodig om helemaal stil te worden. Enkele op de twee duetten ('This Road Is Long, met Maria McKee en 'That Leaving Feeling' met Lhasa de Sela') laat Staples zich enigszins gaan – en dan nog. Opgezweept door de snellere ritmes en zijn vrouwelijke zangpartners drijft Staples de nummers naar een intense climax. Maar dan nog is het resultaat, mede door de verzachtende strijkers, nooit pompous of bombastisch.

'Leaving Songs' biedt dus geen echte verrassingen en doet vrij vaak denken aan een doorsnee Tindersticksplaat. Al hoeft dat niet echt een probleem te zijn, want een doorsnee Tindersticksplaat staat meestal wel vol sober gearrangeerde, sfeervolle songs, en dat is bij Staples' solowerk niet anders. En meer moet dat soms gewoon niet zijn.

Meer over Stuart A Staples


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.