De Noorse black metal formatie Subliritum brengt met 'A Touch Of Death' pas zijn tweede album in tien jaar uit. Na 'Dark Prophecies' en enkele EP's beslisten drummachine Vyl en podiumbeest Thebon de groep te verlaten om te focussen op hun andere project, Keep Of Kalessin. De overgebleven leden besloten na enkele jaren om opnieuw samen te komen en nieuw materiaal te schrijven. Live toeren zal er voorlopig nog niet inzitten, aangezien de groep nog geen drummer heeft ingelijfd. Op 'A Touch Of Death' neemt Vyl de drums namelijk gewoon terug voor zijn rekening. Ook Thebon komt hier en daar zijn duit in het zakje doen, maar het resultaat blijft toch vrij ver weg van de extreme metal die de twee met Keep Of Kalessin brengen.

Het acht episodes tellende verhaal van Subliritum zit veel meer in de lijn van meer bombastische bands als Emperor, Satyricon of het jongere Dimmu Borgir. Alleen wordt het hele symfonische orkest thuis gelaten en zijn de keyboards slechts op de achtergrond te horen. Ook de cleane zang komt niet al te vaak naar voren, maar past wel perfect in het plaatje. Dat resulteert in een duidelijk melodisch black metal geluid, maar met meer structuur dan de hyperchaotische puzzelwerkjes van Emperor. De songs worden gedragen door de zeer prominente gitaren, die er hier en daar ook een death metal riff tussen gooien. Op 'Cease To Be' bijvoorbeeld wisselen chaotische partijen en meer gestructureerde riffs elkaar constant af, terwijl ook de diepe grunts en heldere zang mekaar om beurten aflossen. Erg subtiel maar doeltreffend voegen de keyboards daar op de achtergrond nog een onheilspellende extra aan toe.

Met 'A Touch Of Death' levert Subliritum een zeer sterke plaat af, die zich weliswaar niet kan meten met de grootheden uit het genre, maar op sommige nummers dicht in de buurt komt. Goed, ze komt misschien tien jaar te laat uit, maar nu groepen als Dimmu Borgir en Cradle Of Filth echt op de terugweg lijken te zijn kan wat nieuw bloed geen kwaad. Een plaat die niet meteen al zijn geheimen prijsgeeft, maar na meerdere luisterbeurten nog steeds even krachtig klinkt.

Meer over Subliritum


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.