Submission is niet meteen een bekende naam binnen de metalwereld, maar dat maakt dit album net interessanter. Op deze plaat combineert de band een multitude aan invloeden, voornamelijk geënt op de zogeheten moderne metalvarianten, en brengt een sterk staaltje vakmanschap. Herinneringen aan Strapping Young Lad, Mnemic, Scarve en Soilwork duiken meermaals op, en die mengelmoes laat ook het beste omschrijven hoe het geheel klinkt.

Submission mag dan al kwistig strooien met muzikale referenties, feit blijft dat de heren natuurlijk zelf in staat moeten zijn om te overtuigen en niet louter te kopiëren. Wat dat betreft, zit het wel snor. De nummers op zich staan netjes overeind, er is met zorg aan het totaal gewerkt en de referenties zijn eerder om een idee te geven hoe alles klinkt dan wel om aan te geven waar de mosterd gehaald werd. De mengelmoes maakt deze schijf vlot verteerbaar. In het vocale departement wisselt Lasse Sivertsen vlotjes af tussen een rauwe schreeuw en verbazingwekkend geslaagde melodieuze zang zonder dat het melig wordt. Die combinatie van vocale stijlen is immers al vaker gebezigd, maar Submission gebruikt die wisselwerking in de juiste dosis. Het drumwerk is strak als de neten en behoorlijk agressief maar zonder de nodige portie groove te vergeten. De gitaren hakken en scheuren bruut en overtuigend door het zwerk met solide riffwerk en met melodieuze solo's als tegengif. Echte uitschieters vallen niet te noteren en de kwaliteit wordt over het gehele album stug volgehouden. Het voornaamste minpunt (zo dat er al echt een is) blijkt te zijn dat Submission op sommige momenten nog net iets te vaak een eigen gezicht mist, maar aan de andere kant wordt dit met zoveel overtuiging en vakmanschap gebracht dat die eigen identiteit een detail blijkt.

Liefhebbers van eerder vernoemde bands doen er allicht goed aan om ook Submission een kans te geven. De heren weten hoe ze hun muziek overtuigend moeten brengen en het plaatje klinkt sterk. Misschien de volgende keer wat meer eigen inbreng, maar dat zijn zorgen voor later.

Meer over Submission


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.