Sukilove is het geesteskind van Pascal Deweze, gewezen schaduwfrontman van Metal Molly en tegenwoordig producer van onder meer The Van Jets en I Love Sarah. 's Mans recentste muzikale escapades met de groep blonken uit in muzikale dwarsliggerij: 'Good Is In Your Bones' (2006) bleek een weerbarstig rockplaatje vol dubbele bodems en slimme wendingen. Ook het nieuwe 'Static Moves' geeft zijn geheimen slechts met mondjesmaat prijs.

'Static Moves' is het eerste album dat opgenomen werd in Studio Jezus, de gloednieuwe studio van Deweze. Het verlaten fabriekspand waarin de opnameruimte zich bevindt, is bepalend voor de klankkleur van de plaat. Opener 'New Beginning' klinkt enerzijds kil en industrieel, maar tegelijkertijd ook geheimzinnig en uitdagend. De vocalen zijn dan wel uitgesproken melodisch, er gaat een constante onderhuidse spanning vanuit. Ook tekstueel is het zelden rozengeur en maneschijn: "No one's gonna pick you up / When you're ready to complain / No one's gonna cheer you up / 'till you're ready to behave". Tel daarbij een donkere baspartij en dreigende gitaaraccenten en de toon is meteen gezet. '4AM' koppelt stuwende ritmes en ijle zang aan een uitgekiende orkestratie, terwijl de meanderende klanken van 'Sugareyes' uitmonden in een episch refrein waar dreunende percussie, noisy gitaaraanslagen en meeslepende vocalen de dans uitmaken. Het sinister groovende 'Fear' neemt de luisteraar mee op een zeven minuten durende trip vol psychedelische klankexperimenten. Het eindresultaat blijkt een enigszins bevreemdende maar fascinerende collectie songs wiens tegendraadse melodie├źn en bizarre dissonantie veel inspanning van de luisteraar vergen.

Met 'Static Moves' heeft Sukilove een interessante plaat gemaakt. Een hapklare brok is het niet geworden, een overweldigend meesterwerk evenmin, maar wel een intrigerend opus dat het genie in Pascal Deweze andermaal onderstreept. De volhouders zullen er wel bij varen.

Meer over Sukilove


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.