Sunday Bell Ringers is verrezen uit de as van het Brusselse Kawada, dat drie jaar geleden met het onorthodox getitelde ‘Shaving Your Beard On a Nice White Cloud’ en de bijhorende single ‘Creating a Bigger Boat’ lonkte naar een nationale doorbraak. Na deze uitstekende eerste langspeler werd het echter akelig stil rond frontman Joeri Cnapelinckx en de zijnen.

Vorig jaar kwam de zanger/toetsenist weer boven water als sidekick van Thomas Devos (rumplestitchkin) in Tommigun. Met die laatste begint Cnapelinckx binnenkort aan de opnames van een tweede plaat. Kawada hield echter niet op te bestaan, maar onderging enkele bezettingswissels en een naamsverandering drong zich op. Een nieuwe naam, een nieuw begin: Sunday Bell Ringers doorspekt de gelaagde, prachtig gearrangeerde pop van Kawada met een donker, elektronisch sausje.

Opener ‘June (Just Like a Child)’ drenkt galmende pianoaanslagen en melancholische vocalen in onheilspellende feedback en subtiele elektronica. De titeltrack is geschoeid op de klassieke Kawada-leest. Majestueuze piano, meerstemmige zangharmonieën, sfeervolle blazers en een stuwende ritmesectie culmineren in een kamerbrede popsong à la Arcade Fire.

De repetitieve elektronische beat van ‘In the Belly of a Whale’ wordt gedrapeerd met spookachtige zang, sobere gitaar en bevreemdende soundscapes om uit te monden in een zwalpende kakofonie van dissonante koperblazers en roffelende percussie. Ook ‘Angry Rabbits’ lijkt zo weggelopen uit de soundtrack van Twin Peaks: het zijn meer sfeerbeelden en geluidsexperimenten dan echte songs.

Sunday Bell Ringers zijn echter op hun sterkst wanneer ze hun experimenteerdrift weten te kanaliseren in afgelijnde nummers met kop en staart. Inne Eysermans (Amatorski) komt een mondje meezingen in de grootse, hartverscheurende ballade ‘Like Home’, terwijl het meeslepende ‘C Smile’ glasheldere melodieën koppelt aan tegendraadse subtiliteiten.

Op zijn titelloze debuut ontpopt Sunday Bell Ringers zich tot het duistere, sinistere broertje van Kawada. Hoewel het muzikale talent onmiskenbaar in de genen van het kwintet verankerd zit, zitten de songs soms goed verscholen onder een dikke laag mist en effecten. De doordachte, elegante popmuziek van weleer krijgt het gezelschap van uitstapjes naar ambient en elektronica. Een plaat om te ontdekken, met andere woorden.

Meer over Sunday Bell Ringers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.