Op vlak van black metal liep Frankrijk jaren achter, maar eens te meer blijkt dat dit de stilte voor de storm was. Sinds brutaal blasfemische acts als Arkhon Infaustus of Antaeus internationale erkenning kregen, duikt de ene na de andere behoorlijk extreme black metalact op. Ook Svart Crown behoort tot die categorie. Deze heren grossieren in vrij lompe en licht chaotische muziek, die echter niet even kwalitatief is als sommige anderen.

Svart Crown heeft op muzikaal vlak behoorlijk wat affiniteit met de brute eskaders van Australië. De invloed van Bestial Warlust of Deströyer 666 is onmiskenbaar aanwezig, al is ook de goorheid van een Antaeus hoorbaar. Dat betekent dat de nummers flink doorraggen, het totaalgeluid behoorlijk donker is, tot het rommelige af, en dat de gebruikte stem een in vitriool gedrenkt spuwen is.

De donkere productie zorgt ervoor dat alles nogal warm en vol klinkt, waar de meer industrieel getinte black metal precies voor een zo machinaal mogelijke klank kiest. Echter, het lastige bij Svart Crown is dat dankzij die wollige klank veel details hopeloos verloren gaan. Subtiliteit mag dan niet bepaald hoog aangeschreven staan op dit album, wanneer gitaarpartijen sterk op elkaar beginnen lijken, wordt het een tikkeltje vervelend.

Echt supersnel doorbeuken doet de band overigens niet: op gepaste tijden wordt een flukse versnelling ingebouwd, en geregeld gooien de heren een atonaal of dissonant akkoord in de mix. Die afwisseling helpt hen echt vooruit, maar in de totaliteit zijn de songs te middelmatig om een verpletterende indruk na te laten. Ook de raspende grom is nauwelijks opzienbarend te noemen, al past deze beter bij dit soort chaotische muziek dan een hoge en schrille kreet.

'Witnessing the Fall' is in wezen zeker geen slecht album, maar de band kampt met een paar kleine probleempjes. De sound is te geconstrueerd rommelig, waardoor de energie verloren gaat, en aan de andere kant is het net niet bruut of razend genoeg om een mooie verwoording van pure agressie of haat te zijn. Een beetje vis noch vlees dus, en daardoor mist Svart Crown helaas de boot.

Meer over Svart Crown


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.