Hoewel op één man na de volledige bezetting van Svartsot gewijzigd is, blijkt dat er zowel klank- als songgewijs niets veranderd is: Svartsot grossiert nog steeds in vrolijk aandoende folk metal met diepe gromzang, en de kenmerkende fluitpartijen zijn opnieuw van present. Hoewel er dus nauwelijks sprake kan zijn van enig verrassingseffect, mag wel gezegd worden dat 'Mulmets Viser' naadloos aansluit bij voorganger 'Ravnenes Saga' en op een aangename manier meer van hetzelfde biedt.

Svartsot klinkt een tikje anders dan zijn genregenoten omdat de heren zich bedienen van een constant aanhouden der melodie, ofwel door de gitaren, ofwel door allerlei blaasinstrumenten. De band is verzot op catchy melodietjes en dat is deze keer niet anders. Het zal de meeste mensen moeilijk vallen om niet meteen mee te neuriën op de tonen van 'Lokkevisen' of het weemoedige 'Den Svarte Sot'. Toch vallen links en rechts kleine wijzigingen op te merken: 'Paa Odden Af Hans Hedenske Svaerd' is voor hun doen behoorlijk agressief en trapt het gaspedaal stevig in. Alle teksten zijn opnieuw in het oud-Deens gezongen, wat een flinke graad van authenticiteit meegeeft aan het geheel. Hoewel de meeste nummers vrij opgewekt klinken, blijft Svartsot ver weg van lolbroekerij, en net dat maakt hen genietbaarder dan de laatste werken van bijvoorbeeld Korpiklaani: het wordt nooit plat of ronduit banaal. Voor het overige zullen liefhebbers van de vorige schijf deze zonder enige moeite in hun hart sluiten, terwijl tegenstanders ook deze keer niet overtuigd zullen zijn. Nog een speciale vermelding voor het nummer 'Kromandes Datter', wat begint met een heerlijk akoestisch gitaarpartijtje, vooraleer het nummer zich ontpopt tot een heerlijke stamper annex meezinger.

Svartsot verstevigt zijn positie binnen de folkmetal met een aanstekelijk album dat weinig afwijkt van hun formule. Mogelijk ligt daar in de toekomst een probleem op de loer, maar voorlopig blijft dit een bijzonder aangenaam album zonder pretentie.

Meer over Svartsot


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.