Voor wie enigszins vertrouwd is met het fenomeen doom metal, zal Swallow the Sun uit Finland geen onbekende meer zijn. Deze heren slagen er immers telkenmale in om hun albums een schwung en overtuigingskracht te geven die velen van hun genregenoten missen. Dat ligt misschien ook aan het feit dat dit combo geen doom speelt volgens de regels van het genre, maar met graagte put uit meer extreme aftakkingen en van tijd tot tijd het gaspedaal stevig indrukt. 'New Moon' is alweer een zeer puike toevoeging aan hun ondertussen niet misse discografie en laat ook wat nieuwigheden horen.

Melodie is en blijft het sleutelwoord van deze band: onder de soms loodzware en snijdende gitaarpartijen is altijd wel een zalvende melodie te horen die blijk geeft van een zekere graad van tristesse. In dat opzicht heeft Swallow the Sun soms wel wat weg van het Britse Paradise Lost, met dien verstande dat ze nooit hetzelfde soort muziek spelen, maar enkel de intelligentie om alles te laten vloeien met een hoge graad van competentie delen. 'New Moon' heeft behoorlijk wat agressieve passages, wat merkbaar is bij onder andere 'These Woods Breathe Evil' of 'And Heavens Cried Blood': de raspzang van frontman Mikko Kotamäki is bijzonder bijtend en vooral bij 'These Woods...' laat Swallow the Sun horen dat ze niet vies zijn van een potje black metal. Mikko schakelt trouwens geregeld over van raspende krijsen naar brutale keldergrom en bijna breekbaar gezang, en het is samen met de zeer afwisselende muziek precies die gevarieerde aanpak die maakt dat 'New Moon' zo boeiend blijft tot de laatste noot. De gitaarsolo's zijn altijd puik uitgewerkt en zitten steevast op de juiste plaatsen, terwijl melancholie hoogtij voert doorheen het hele album. Afsluiter 'Weight of the Dead' is misschien het meest pakkende moment, aangezien de band hier op een vernuftige manier opbouwt naar een climax: het begin is slepend en erg doom-esk, maar gaandeweg gaat het sneller en sneller tot het allemaal ontploft. Swallow the Sun heeft deze keer echt voor elk wat wils, en ook niet-ingewijden zullen zich kunnen laven aan de afwisseling en het meesterschap van deze Finnen.

Soms heeft doom metal een wat slechte naam, als zou het genre enkel bedoeld zijn voor chronisch depressieve zielen, maar met acts als Swallow the Sun is toch duidelijk dat ook doom avontuurlijk en meeslepend kan zijn. 'New Moon' is een zeer mooi schijfje geworden dat vast velen kan overtuigen.

Meer over Swallow the Sun


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.