De Zweedse powermetalband Tad Morose leverde in de jaren negentig een paar puike albums af, maar verdween uiteindelijk compleet in 2003. Tien jaar verder en plotseling is de groep opnieuw samengesteld, weliswaar met een andere zanger dan Urban Breed. Altijd gevaarlijk wanneer een groep een nieuwe strot inlijft, want – eerlijk of niet – de zang blijft toch bijzonder vaak het uithangbord van eender welke muziekact. Daarnaast: is Tad Morose nu nog steeds relevant?

De band grossierde vroeger in behoorlijk stevige powermetal die weinig gelijkenissen had met de Duitse scene, maar eerder aanleunde bij de Amerikaanse. Dat betekent dat de groep zich vooral focust op stevig riffwerk met de nodige melodie, maar nooit echt slap wordt of te veel gefrutsel laat opduiken dat het gehak zou kunnen ondermijnen. An sich is in die aanpak weinig veranderd, waarmee 'Revenant' een behoorlijk goede aansluiting vindt bij het ouder materiaal. Wie daar aan zou twijfelen, doet er allicht goed aan om opener 'Beneath A Veil of Crying Souls' even te beluisteren: het lijkt er zowaar op als zou de band geen tien jaar zijn verdwenen.

Dat potige gitaarwerk blijft echter jammer genoeg niet duren en hoewel de groep na zo veel tijd inderdaad materiaal te over had, is de speelduur van het geheel echt te lang. Meer dan vijftig minuten duurt de rit en het is gewoon te veel. Mocht Tad Morose er een tien minuten afgeknipt hebben, zou de schijf meer impact hebben gehad. Er ontbreken ook iets te veel echt koppensplijtende riffs en te dikwijls heerst het idee dat de groep iets te veel op automatische piloot werkt. Dat is bijzonder jammer, want de voorgeschiedenis bewijst dat het ook anders kon. Nieuwe zanger Ronny Hemlin kwijt zich goed van zijn taak, maar er bestaat geen twijfel over dat de echt krachtige strot van zijn voorganger Urban Breed wordt gemist. Hemlin mist ergens de kracht en vooral de cojones die nodig zijn om de muziek dat extra tikje te geven.

'Revenant' is zeker geen slechte powermetalschijf, verre van, maar indachtig wat de groep vroeger presteerde, is het maar een mager beestje. Wie deze toch wel ondergewaardeerde band wil ontdekken, kan dus beter 'Undead' of 'Matters of the Dark' aanschaffen en deze even laten rusten.

Meer over Tad Morose


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.