Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om een Franse band, niet om de Britse met dezelfde naam (maar zonder de puntjes). Stijlgewijs zit er gelukkig ook een flink verschil in: dit is een moderne technische act met een flink stel cojones die dankzij dit album best wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien, want wat 'Spasms of Upheaval' te bieden heeft, smaakt naar meer!

Niet dat T.A.N.K. Plotseling het warm water heeft uitgevonden, dat niet, maar hetgeen deze jongens doen met bekende ingrediënten is erg professioneel gedaan en het klinkt als een klok. De basis van het geheel is ontegensprekelijk groovende metal met de nodige techniciteit. Zo duiken er om de zoveel tijd aparte tempowisselingen op en neigt alles eventjes naar djent... maar dan zonder schaamteloos die kaart te trekken. Het ritmewerk is solide en de gitaren doen effectief aan taakverdeling. Zo speelt de ene gitarist consequent een potige ritmeriff terwijl de andere daar een resem melodieën en solo's overheen drapeert die alles doen ademen hoewel het geheel vrij volgepropt zit. Die thema's en melodielijnen zijn broodnodig, want zonder was het geheel van 'Spasms of Upheaval' best doorsnee gebleven. Maar de vlotte aanpak en het contrast zorgen voor een leuke luisterervaring waarbij elke keer een nieuw detail prijsgeeft.

Vocaal gesproken is het vooral een rauwe schreeuw die het meeste werk doet, al duiken er links en rechts wat spaarzame cleane vocalen op. Die waren niet direct nodig, maar ze worden niet overdreven gebruikt en passen uiteindelijk wel netjes in het geheel.

Het is moeilijk om exact aan te geven waarom deze act slaagt waar velen falen. In principe brengen ze niets nieuws, maar het album klinkt als een klok, de spelvreugde druipt er van af en de songs zitten zo solide in elkaar dat een mens niet anders kan dan goedkeurend meeknikken.

'Spasms of Upheaval' klinkt fris, modern, brutaal en toch toegankelijk: een uitstekend recept voor een moderne metalplaat die in wezen een erg breed publiek kan aanspreken. Misschien dat ze de volgende keer nog iets meer een eigen gezicht kunnen kweken, maar dit is alvast een zeer sterk begin!

 

Meer over T.A.N.K.


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.