The Black Heart Rebellion blijkt afkomstig uit de Vlaamsche klei en is een van de grootste beloften in de vaderlandse hardcorescene. Net als het Japanse Envy zoekt de groep een compromis tussen melancholische sfeerschepping en rauwe intensiteit. Gooi de uitgesponnen gitaarlandschappen van Explosions in the Sky en de allesverwoestende kracht van Amenra bij elkaar en men krijgt een aardig beeld van de prachtige debuutplaat die 'Monologue' is.

De ijle coda van 'The Morphing Light' versmelt naadloos met een dreunende ritmesectie en is de voorbode van wat komen zal. "I'm gonna lay down my burdens, down by the riverside", klinkt het dreigend, vooraleer in 'Leaving the Capitals' de hel mag losbarsten. Zwalpende gitaren, diepe bassen en mokerend slagwerk trekken een loden muur op, die doorkliefd wordt door de grofkorrelige oerschreeuw van Pieter Uyttenhove. Temidden alle heftigheid is er echter ook plaats voor sferische passages waar meanderende gitaarmotiefjes en zalvende ritmes de plak zwaaien. Het resulteert in zeven gelaagde composities waar een constante onderhuidse spanning de muzikale razernij van een extra dimensie voorziet. 'Machining' blijkt een ruim 8 minuten durend epos dat breed uitwaaierende gitaaraccenten koppelt aan extatische geluidserupties. Een majestueuze tour de force die 'Erase. Redraw Our Maps.' nog eens glansrijk mag overdoen. Bovendien is producer Vincent Tetaert (intussen ex-Amenra) er zeer aardig in geslaagd om de slaapkameropnames van The Black Heart Rebellion de nodige punch te geven. Het vermoeden rijst echter dat de band in optimale omstandigheden nog beter uit de hoek zou kunnen komen.

Hoewel het duidelijk is waar The Black Heart Rebellion de mosterd gehaald heeft, blijkt het gitzwarte 'Monologue' veel meer dan zomaar de optelsom van zijn invloeden. De plaat verenigt verschroeiende screamo en uitgekiende klanktapijten tot een episch werkstuk waar de intensiteit en overgave vanaf druipen. Alweer een band van eigen bodem om in de gaten te houden.

Meer over The Black Heart Rebellion


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.