Fransen hebben een aardig gevoel voor techno. Bewijzen hiervan zijn niet enkel de exploten van top-dj en internationaal befaamde producer Laurent Garnier, maar ook deze van The Hacker ofte Michel Amato. The Hacker mocht zichzelf onlangs in de bloemetjes zetten na tien jaar toegewijd werken in het technowereldje. Getuige hiervan is 'X', een live-cd, opgenomen in Grenoble twee jaar geleden en aangelengd met een dvd die, naast de beelden van dit concert, het carrièreverloop van deze inmiddels erg grote mijnheer in de dance-scène nog eens even in de verf zet.
Dat The Hacker bekend staat als producer die de koe graag stevig bij de horens vat, is meteen duidelijk. Vanaf de eerste vijf minuten gaat deze Fransman er stevig tegenaan. Minimale, droge technobeats worden steevast met veel hihats overstelpt, wat een erg snel, beukend effect geeft. Het energiepeil in deze set, die inderdaad live in elkaar geknutseld blijkt te zijn via samplers, sequencers, drumpads en dergelijke, ligt dan ook erg hoog. Door bij momenten het ritme echter volledig weg te draaien, houdt The Hacker zijn muziek lekker broeierig. Vooral het erg zenuwachtige 'The Village of the Damned' duikt regelmatig de diepte in en wint hierdoor aan spanning. Op zich is dat een goede zaak, want de soms sterk uitgeklede technobeats van de man zouden anders nauwelijks overeind blijven in de huiskamer. Een paar futuristische effectjes uit de van Richie Hawtin (Plastikman) bekende Roland Tr-909 drummachine of diepe pulsen dienen af en toe als behangpapier, maar verder is het puur het ritme dat in deze stemloze elektronische muziek domineert. Dit is echt rauwe dansvloerkost voor een stevig bezweet feestje. Ritmische variaties in eenzelfde vast, hoog tempo zijn de oppeppers in deze erg strakke en zelfs vrij agressieve show. Dat naast kale minimal-techno ook af en toe eens een elektrobeat opduikt is geen wonder, gezien het feit dat beide stijlen reeds meer dan vijf jaar arm in arm gaan. 'Flesh & Bone' en het afsluitende 'White Techno Funk' knallen dan ook perfect in het rijtje mee. Dat alles neemt niet weg dat een klein uurtje The Hacker live aan het werk horen niet voor watjes is.
Gelukkig gaat deze live-opname gepaard met een dvd met de nodige sfeer- en reportagebeelden. Die eerste helpen immers om de nogal dansvloergerichte muziek van The Hacker te kaderen en in de huiskamer te laten floreren. De reportage zelf plaatst de bloeiende carrière van de Fransman in een juist licht en boort op een uurtje tijd hoofdstukken als vriend DJ Hell, het eigen Goodlife Records, partner Miss Kittin' en dergelijke aan.
'X' is geen al te simpele kost. Zonder bijgevoegde dvd zou deze plaat zelfs echt specialistenvoer zijn. In zijn totaliteit geeft dit werk echter een mooi overzicht van de muziek van deze opmerkelijke feestmeester.

Meer over The Hacker


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.