Driewerf hoezee, The Love Substitutes brengen wederom een plaat uit! Na 'Meet the Love Substitutes while the House is on Fire' en 'The Velvet Sailor e.p.' zijn Craig Ward, Rudy Trouvé, Bert Lenaerts en Mauro Pawlowski voor de derde keer samen de studio ingetrokken, om er met het geweldige 'More Songs about Hangovers and Sailors' weer uit te komen. Op het album gaat de groep verder met zijn noisy rock en wordt er tegelijkertijd een andere weg ingeslagen.

Het opvallendste aan 'More Songs about Hangovers and Sailors' is dat er veel meer op te vinden is dan loeiharde rammelnoise. Waar op het debuut alles nog met (weliswaar charmante) haken en ogen aan elkaar leek te hangen brengt de groep op deze plaat strak gespeelde nummers. Binnen die vastere structuren is er nog steeds plaats voor hemels lawaai, maar dat is veel zorgvuldiger gedoseerd. Die dosering is er niet enkel binnen de nummers, maar ook in het hele album: naast harde rocktracks zijn er rustige, akoestische liedjes. Openingsnummer 'Dressed for the Sea' is daar al een mooi voorbeeld van: over een Nick Drake-achtige tokkel op akoestische gitaar en een zacht orgeltje zingen Ward en Trouvé over de zeevaart, de belangrijkste bron van tekstuele inspiratie. Na de eerste song gaan de liefdesvervangers aan de slag met snedige mathrock, opeengestapelde riffs en krijsende gitaren. 'Madonna Footage' is een bijtend oldschool noisefeest dat niet had misstaan op 'Meet the Love Substitutes while the House is on Fire'. Op het akoestische, maar toch van een stevige beat voorziene 'Novelty Size' pakt Pawlowski – die op de hele plaat verdacht goed drumt – uit met een zanglijn om minstens twee keer u tegen te zeggen. Ook tekstueel zit het meer dan snor, getuige het relaas over het treurige leven van 'The Sad Mathrocker' of de behoorlijk hilarische lyrics van 'You Seem to Have Forgotten Who I Am' ("A volume pedal is used by certain sixties stars. Tell me more. New York, Boston, they're not much like Los Angeles. Tell me more."). Muzikaal en tekstueel het enige twijfelgeval is 'Someone Like You', dat het midden houdt tussen goedkope noisepunk en aangenaam eenvoudige headbangrock.

Driemaal is scheepsrecht, zoveel is duidelijk. 'More Songs about Hangovers and Sailors' is een heerlijke rockplaat met verfrissende rustpunten en een sterke samenhang die toch nooit de afwisseling in het gedrang brengt. De oude rotten van 'The Love Substitutes' laten zien hoe het moet en dat zonder meer dan een week te repeteren. Puik.

Meer over The Love Substitutes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.