Hoewel het logo op de hoes doet vermoeden dat het hier gaat om een zoveelste deathcore-bandje (de semi-onleesbare uitgelopen letters), blijkt bij beluistering dat deze vlieger niet echt opgaat. Jazeker, er zitten elementen van hardcore en death metal verwerkt in de muziek van The Retaliation Process, maar door de band genomen leunt de band muzikaal nauwer aan bij acts als Machine Head of Lamb of God. Helaas voor hen wel een fiks aantal treden onder het niveau van die twee acts.

Opener 'Uprising' is behoorlijk typerend voor het hele album: het tempo zit er in, de bruutheid durft variëren en links en rechts durft een mens al eens gewag te maken van voorzichtige breakdowns, met daarbovenop een schreeuwerige zang geënt op extreme metalcore. Het voornaamste probleem is echter dat de band de bijzonder grijze middenmoot nergens weet te ontstijgen. De gitaarlijnen zijn enorm voorspelbaar tot rabiaat doorsnee, en de rauwe zang weet niet echt te overtuigen. Om het een tikje erger te maken durft frontman Christoph Madarasz zelfs een semi-gothic cleane zang boven te halen, die in het geheel onwaarschijnlijk verloren loopt. Ook het instrumentaaltje 'Prozac' slaat nergens op en misstaat tussen de rest. Elke song is inwisselbaar met de anderen en op geen enkel moment valt een vonk te bespeuren, laat staan een adrenalinestoot die een mens eigenlijk zou verwachten bij dit soort muziek. Een probleem is dat de band zelf regelmatig twijfelt waar ze heen willen met een song: soms laten de gitaren uitschijnen dat er een death metalachtige versnelling aankomt, maar schakelen ze terug naar geforceerde hardcorepassages of willen ze per se iets afwijkends proberen. Dat zorgt ervoor dat de songs maar wat aanmodderen en het geheel zakt daardoor als een mislukte soufflé in elkaar.

The Retaliation Process weet nergens te overtuigen met dit album, dat het woord 'middelmatig' in koeien van letters over zich heen heeft geschreven. Het ergste dat een band kan overkomen, is een heus mèh-gevoel en precies dat nekt 'Downfall'.

Meer over The Retaliation Process


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.