The Sedan Vault is misschien wel de meest onderschatte band van het westelijke halfrond. In 2006 brachten deze 4 heren uit Sterrebeek hun debuut 'Mardi Gras of the Sisypha' uit, een werkelijk briljante kruisbestuiving tussen indie, punk en progrock. Het leverde hen een berg lovende recensies en tal van lofbetuigingen op, maar een grote doorbraak bleef vooralsnog uit. Daar komt hopelijk verandering met 'Vanguard', een plaat met internationale allures.

Net als zijn voorgangers blijkt 'Vanguard' een conceptplaat, ditmaal over de op- en ondergang van een terroristische groepering. Het verhaal wordt ingezet met een heuse spoken word intro van Arno Hintjens. Gaandeweg zal zo ook producer Wim Janssens zijn duit in het zakje doen. Maar vreest niet: het muzikale luik blijft primeren én excelleren. 'Communism by the Gallon' drijft voort op een pulserende ritmesectie en mag prat gaan op militante vocalen à la "We won't just back down / No, we would rather die than surrender". Tel daarbij de subtiele keyboardaccenten en het extatische refrein tjokvol friemelende gitaren en men heeft te maken met The Sedan Vault in bloedvorm. Als vanouds schippert 'Autochtonic' heen en weer tussen felle gitaarschichten en melodische interludia – via een droge technobeat gaat het zelfs naadloos naar een psychedelische apotheose.

'One Thirty Through the Borough' illustreert dat de groep zijn muzikale horizon heeft verruimd: geraffineerde elektronica, minimale keys en spaarse gitaren tillen deze intimistische track naar ongekende hoogten. Het stuiterende 'Unidentified Flying Subjects' mag de honneurs waarnemen als eerste single en doet dat met een combinatie van dampende grooves, frenetiek slagwerk en epische gitaren. Vertrekkende vanuit een lome drumbeat, ontpopt 'A Rave to Every Home' zich tot een slepende compositie waar zinderende melodieën in de clinch gaan met emotionele vocalen. 'Am Hinterland' tekent voor een nieuw rustpunt en bedelft minimalistisch gitaargetokkel onder etherische gezangen en een rijke orkestratie, waarna de orgastische afsluiter nog eens alles uit de kast haalt om de luisteraar definitief achterover te blazen. Veredelde soundscapes als 'The Axis of Frazier and Foreman' en 'From All Over European Ghettos' neemt men er dan wel voor lief bij.

The Sedan Vault zet zijn muzikale ontdekkingstocht verder en vult vroegere referenties At the Drive-In en The Mars Volta aan met onder meer Radiohead en Bloc Party. Zodoende blijkt 'Vanguard' een fascinerend opus dat vernuftige indierock koppelt aan subtiele toetsen en tegendraadse elektronica. De productie had daarom misschien een tikje overweldigender gemogen, maar een kniesoor die daarover valt.

Meer over The Sedan Vault


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.