Platen van The Spermbirds zullen er niet snel te veel zijn. Wie al een kwarteeuw aan het hoofd staat van de Europese hardcorescene om dan pas met zijn achtste studioplaat uit te pakken, gaat niet overhaast te werk. Nochtans is het Duitse gezelschap terug in oorspronkelijke bezetting sinds zo’n zes jaar ofte drie wereldtournees en is de spirit – naar eigen zeggen – beter dan ooit. ‘A Columbus Feeling’ blijkt inderdaad een beetje een ontdekkingstocht naar nieuwe muzikale mogelijkheden en creatieve expansies, zonder dat aan de gekende punkspirit van The Spermbirds geraakt wordt.

Titeltrack ‘A Columbus Feeling’ geeft het al aan: The Spermbirds die country en blues infiltreren en zowaar zelfs even een banjo vastgrijpen, dat is pas revolutionair. Ook een song als ‘Can’t Live without It’ staat in teken van vernieuwing, door de steeds grotere media- en multimediaverslaving in twijfel te trekken en een terugkeer naar persoonlijk sociaal contact te promoten. The Spermbirds zijn dus niet in hun tijd blijven hangen.

Het gros van dit album bevat echter de typerende hardcoregekte: Schichtige gitaren, klassieke rock’n’rollpatronen en vooral de heerlijk asgrauwe, Jello Biafra-achtige roepstem van frontman Lee Hobson Hollis die door harmonieuze backings in de refreinen versterkt wordt. En er mag natuurlijk weer heerlijk wat gebruld, getierd en gejouwd worden. Hardcore behoort immers ‘hard’ te zijn. Met een snedige riff en sneltreindrumwerk kom je dan ook al een heel eind. Toch weten deze semi-bejaarde punkers als vanouds te imponeren door de ene keer echt op een slidende rock’n’rollsound te teren (‘Stacks & Piles’) en de andere keer enkel de stoute speedpunkschoenen aan te trekken om met veel herrie tracktitels en tevens refreinen als ‘Try and Stop Us’ of ‘Strategy for Victory’ rond te spuien.

Om aan te tonen dat het ook niet altijd met zwaar gitaargeweld hoeft, meet de eerste halve minuut van ‘Choose Not to Look’ de narratieve stem van Lee Hobson af aan marcherende drums en een lekker zware, rollende baslijn. Dit om maar aan te geven dat de diversiteit op dit album echt verfrissend is.

The Spermbirds blijven eeuwige buitenbeentjes in hun genre. Een bende Duitsers die Amerikanen binnen de hardcorescene het nakijken geven, dat is om moeilijkheden vragen. Maar ook nu kan niemand er naast: ‘A Columbus Feeling’ is een sterke, diverse en melodieus vlotte plaat die de oude tradities met nieuwe ideeën verzoent.

Meer over The Spermbirds


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.