The Walkabouts hebben er onderhand een bestaan van haast twintig jaar opzitten. Met een repertoire van 15 platen waaruit ze kunnen putten, lijkt dit het ideale moment voor een verzamelaar met de hoogtepunten van al die platen.
Een revolutionaire groep zijn The Walkabouts nooit geweest. Hun betrachting was steeds mooie popnummers te schrijven, die ze vervolgens met een vrij klassieke instrumentatie ten berde te brengen. Het opvallendste aan de groep zijn nog steeds de verweerde stemmen van zowel Carla Torgerson als Chris Eckman, dat heeft deels ook wel te maken met die stijgende leeftijd. Nu, wat die nummers betreft valt het wel op dat de gehele selectie nummers uit het laatste decennium betreft. Ook opmerkelijk, tussen de oudere nummers als 'Bordertown' en het latere werk zoals 'Winslow Place' valt haast geen evolutie te bespeuren. Dit zorgt voor een weinig gevarieerde cd, wat voor een 'best of' toch wel opmerkelijk is. Gelukkig hebben ze door de jaren heen wel een paar sterke nummers geschreven die op 'Shimmers' zijn beland. Een mooi voorbeeld is 'The Light Will Stay On': de strofes kabbelen wat voort maar leiden wel tot een mooi door strijkers gedragen refrein dat meteen aan het sterkste van Texas doet denken. Nadien is het weer een paar nummers wachten eer de stereotiepe sound gebroken wordt door een wurlitzer in de intro van 'Unwind'. De sfeer die deze elektrische piano oproept, doet wat denken aan de wat lounge-achtige nummers van Aimee Mann. Het nummer weet deze sfeer de hele tijd vast te houden en groeit na een paar beluisteringen al gauw uit tot de sterkhouder van de plaat. Het nummer 'Prayer For You' verdient een vermelding omdat dit het enige moment is waarop de groep een beetje buiten de lijntjes durft te kleuren door een onconventioneel strijkersarrangement en een paar originele breaks. Ook dit nummer bezit een vrij sterk refrein dat gauw blijft hangen. Al gauw wordt duidelijk dat songwriting voor deze groep niet echt een probleem vormt, de uitvoering klinkt jammer genoeg vaak steriel en zielloos. Ook de productie draagt bij aan het algemene gebrek aan dynamiek op deze plaat, alles klinkt nogal vlak en inwisselbaar.
'Shimmers' bevat wel aardig wat sterke nummers, maar als geheel schiet het voor een best of toch wel tekort. Vooral de vaststelling dat The Walkabouts de afgelopen tien jaar klaarblijkelijk steeds in hetzelfde krappe kader opereerden steekt wat tegen. De volgende twintig jaar mogen wat gevarieerder.

Meer over The Walkabouts


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.