The Whip, het zoveelste gehypete Brits dansproject, bijt van zich af. Het verwijt dat dit kwartet uit Manchester gecommercialiseerde muziek maakt, wordt in interviews steevast weggewaaid met "wij bouwen graag een feestje". En zo blijkt. 'X Marks Destination' doet immers niet meer dan een elektrobeat, new wave sound en snedige gitaarsong vermengen tot een hippe dancecocktail. Wegwerppop of niet, Bruce Carter en co weet een jong partypubliek gemakkelijk in te pakken, een niet te onderschatten kwaliteit.

'X Marks Destination' is inderdaad het toonbeeld van een vluchtige consumptiemaatschappij. Neem nu opener en inmiddels wereldwijd verspreide single 'Thrash', die teert op de oneliner "I wanna be thrash". Zonder er doekjes om te winden en met een eenvoudige, pittige elektroclash-song verdedigt Carter zijn bestaan als eendagsvlieg. Van het meer neurotische, stampende 'Fire' tot het zweverige 'Sister Siam': The Whip gaat recht door zee. Dat betekent gelukkig geen platvloerse dingen. Dit project heeft duidelijk baat bij de technologische vingers van Danny Saville die weet hoe verfijnde beats in elkaar steken, met effecten kan spelen als met blokken en popsongs met hypermoderne elektronica voedt. Helaas is dat nog geen garantie voor wereldschokkende dingen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien op deze plaat, is het vertrekpunt van een goed nummer. Een rechtlijnig discodeuntje met boodschap "save my soul" is ronduit saai en daadwerkelijk uitgewerkte liedjes met een volledige zanglijn gelijk 'Frustration' vergeten dan weer een pakkend refrein toe te voegen. In dat geval blijkt een zoveelste U2-gitaar of een aanmatigende, droge elektrobeat geen meerwaarde. Pas wanneer echt volledig de dance-kaart wordt getrokken, zoals bij het psychedelisch uitglijdende 'Blackout' of de Kraftwerk-alike 'Divebomb', zit The Whip helemaal goed in zijn vel. Ook al minimaliseert dat de rol van een charismatische frontman.

Deze plaat mag dan niet de meest geniale crossover vormen tussen gitaar- en dansmuziek, qua feestgehalte zit 'X Marks Destination' wel goed. De extra toegevoegde cd van een optreden in The Academy 3 in thuisstad Manchester bewijst overigens dat The Whip het vooral moet hebben van zijn liveshows. Ongetwijfeld zullen de bezoekers van een concert van dit viertal nadien meer dan blij zijn met dit album.

Meer over The Whip


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.