Wie niet weet welke band in de stereo zit bij het beluisteren van 'Fallen Angel's Dominion', zou onterecht kunnen geloven dat het om onuitgegeven plaatwerk van legende Dissection gaat. De gelijkenissen tussen beide bands zijn immers griezelig legio. Nochtans is Thulcandra een veel jonger collectief en blijft Dissection-opperhoofd Jon Notveidt vertoeven in het metalen hiernamaals. Thulcandra slaagt er echter in om zo'n sterk album te schrijven dat de gelijkenissen er helemaal niet toe doen.

Alles aan deze release doet denken aan die andere band en al van bij de intro leggen de heren het er zelf vingerdik op: de combinatie van rauwe powerchords in combinatie met akoestische dan wel cleane gitaarlijnen en het gebruik van mineurakkoorden in getokkelde vorm doet meteen een naargeestige en emotionele sfeer ontstaan die pas wegebt na afsluiter 'The Somberlain' (een cover van... Dissection). Ook de relatieve lengte van de songs is een link, maar net zoals het hoort, weten ook de jongens van Thulcandra meer dan voldoende variatie in te bouwen waardoor een mens geboeid blijft luisteren. Hoewel de muziek behoorlijk grimmig van toon is, zorgen de vele melodie├źn en solo's voor een mooi tegenwicht. Dat het gitaarwerk sterk moest zijn, kan een mens vermoeden, zodra geweten is dat de andere band van mainman Steffen Kummerer Obscura is, een hypertechnische death metalband met oor voor pakkende songs.

Vaak schakelt de band tussen potige razernij en langzamere melancholie. De snelle drumroffels zijn werkelijk bijzonder puik en gaan vaak gepaard met snijdende gitaarlijnen, terwijl bij een lager tempo de droeve mineurtonen worden bovengehaald. Dat geheel wordt gecomplimenteerd door een heerlijk ranzige rasp, die alweer lijkt op die van Notveidt. Maar aan de andere kant: een verschillend soort stem zou niet op zijn plaats zijn bij deze muziek. Het giftige karakter van het geheel heeft nood aan zo'n heerlijke, in vitriool en gruis gedrenkte strot.

Wanneer de laatste tonen van 'The Somberlain' zijn weggestorven, klopt het metalen hart van trots dat de nalatenschap van Dissection dergelijk puik werk kan doen ontstaan. Het feit dat laatstgenoemd nummer naadloos aansluit bij het eigen materiaal, is in dit geval dan ook geen verwijt, maar veeleer een pluim.

Thulcandra heeft met 'Fallen Angel's Dominion' een werkelijk succulent death/black metalschijfje gemaakt, dat het ene na het andere sterke nummer bevat. De invloed mag dan al onmiskenbaar zijn, de sterkte van het eigen materiaal rechtvaardigt aanschaf.

Meer over Thulcandra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.