De drie heren van Thulcandra zijn bezige bijen: niet alleen is frontman Steffan Kummerer eveneens actief bij de technische death metalmeesters Obscura, tussendoor flansen ze zomaar even twee albums in elkaar van hun blackened death project Thulcandra, zonder enigszins aan kwaliteit in te boeten! Faut le faire, zeker aangezien 'Under A Frozen Sun' minstens even goed is als het debuut. Toegegeven, de bewondering voor een act als Dissection (en die naam zal meermaals vallen wanneer het over deze jongens gaat) zit er nog steeds diep in, maar dat neemt niet weg dat Thulcandra alweer een heerlijke brok metal heeft geproduceerd.

Het ijselijk blauwe artwork zit volledig in de lijn van het debuut en doet vermoeden dat de invloed van de heer Nodveidt geenszins verzwakt is. Dat blijkt ook te kloppen eens 'In Blood and Fire' de dans opent: de drumpartijen zijn heftig en de gitaren raggen dat het een lieve lust is. Dat niet alleen, maar achter de razernij zitten nog steeds die smakelijke melodieën vervat die het geheel vaak een soort duistere tristesse bezorgen. Het klinkt misschien absurd, maar deze vorm van black en death metal is wel degelijk gediend van dergelijke emoties. Het maakt het venijnige karakter er enkel scherper door.

Ook 'Black Flags of Hate' en het titelnummer zijn ijselijke brokken naar de keel grijpende agressie, met telkens weer die pakkende en relatief zachte thema's, die opduiken als betrof het een gevallen engel die naarstig op zoek is naar een aantal zielen om zo de weg naar huis terug te kunnen vinden. Dat betekent nauwelijks als zou Thulcandra plots soft zijn geworden, maar die tweespalt tussen brutaliteit enerzijds en subtiliteit anderzijds geeft het album een openheid en een aantrekkingskracht die weinigen kunnen evenaren.

Toegegeven, het leidt geen enkele twijfel dat Thulcandra nog steeds bijzonder hard teert op de muzikale erfenis van Dissection, maar daar komen de heren ook volledig voor uit. En in alle eerlijkheid zijn deze jongens allicht de enigen die zo verdraaid dicht in de buurt komen van het origineel, zowel qua sound, aanpak als overtuiging. 'Under A Frozen Sun' is me andere woorden alweer een fikse aanrader.

Meer over Thulcandra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.