Titus Adronicus is een jonge band afkomstig uit het kleine Glen Rock, New Jersey, een buitenwijk waar weinig gebeurt en het hoogtepunt van het jaar de footballwedstrijden van het lokale team zijn. Patrick Stickles is op zoek naar meer en richt een band op genoemd naar één van de bloederigste toneelstukken van Shakespeare. Ze zijn niet op zoek naar perfectie, maar naar menselijkheid en herkenbaarheid. Hun debuutalbum: 'The Airing of Grievances' is nu uit en heeft veel indruk gemaakt op de critici.

Titus Adronicus klinkt als een punkband die popmelodieën schrijft. Ze opereren in een standaardbezetting van bas, drum, gitaar en zang, hier en daar opgevrolijkt door een orgel of een mondharmonica. Wat de band zo speciaal maakt is de overtuiging waarmee ze hun muziek brengen. De nummers zijn witheet van woede en frustratie, maar dragen tegelijkertijd een boodschap van hoop en levenslust met zich mee. Het is geen pose wat Titus Adronicus doet: het is een noodzaak. Patrick Stickles schreeuwt zich de ziel uit zijn lijf en zijn stemgeluid doet denken aan hoe Connor Oberst (van onder andere Bright Eyes) zou klinken, mocht die zich ooit eens heel kwaad maken en vervolgens een punkband oprichten.

De productie van de plaat is nagenoeg onbestaande, maar dit werkt wonderwel. Het geluid is zoals de band: rechttoe rechtaan, geen verbloemingen en geen mooipraterij. Het niveau van de nummers is globaal gezien erg hoog maar toch zijn er twee nummers die eruit springen. Opener 'Fear and Loathing in Mahwah' is buiten de titel niet erg overtuigend. De Keltische geluiden doen denken aan een heel ander soort punk en nodigt niet uit tot verder luisteren, een beetje een gekke keuze voor een opener. Opvolger 'My Time Outside the Womb' is daarentegen opvallend door zijn hoge kwaliteit en is daarom de echte opener van deze plaat.

Titus Adronicus heeft met hun debuut de fundamenten gelegd voor iets heel mooi. Ze vullen met hun plaat een gat in de markt: in tijden van muzikale complexiteit en overdaad gaan zij terug naar de basis: de persoonlijke expressie van een aantal outsiders, zonder aan platencontracten of verkoopscijfers te denken. Een verademing!

Meer over Titus Adronicus


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.