Hardcore vandaag is een duidelijk oververzadigd genre en daarom is het moeilijk om als band in die stijl boven de massa te komen. To Kill is een Romeinse groep die dat toch probeert en na hun eerste plaat 'Watching You Fall' en tournees met onder andere Comeback Kid en Agnostic Front laten deze gladiatoren hun tweede werk los op de wereld, 'Vultures'. Dit is tevens hun debuutplaat bij het Nederlandse label GSR, waar onder andere Belgische metalcore-acts als Liar en The Setup bij zitten. Spelen deze heren dan spaghetti-hardcore? Nee, eerder een potje agressieve New Yorkse hardcore met heel wat niet te ontziene metalinvloeden en een beetje oog voor atmosfeer, wat blijkt uit 'Vultures'.

Na intro 'The Vulture' trapt 'Truth' meteen af met lekkere snijdende gitaren over up-tempo drums. De luisteraar krijgt een één minuutlang apocalyptisch beeld van moshende massa's van gekken en dat is ook wat de rest van de cd grotendeels voorstelt. To Kill speelt een up-tempo hardcore met de nodige afwisseling door op tijd pauzes in te lassen en door uit te halen met pakkende mid-tempo passages en vernietigende breakdowns. Niets meer, niets minder, dat blijkt uit het furieuze, ADHD-aandoende 'Breathing' en 'Dust'. Opmerkelijk is ook dat de Italianen van To Kill ook hun cinéma kennen: op 'Jack Burton Is Not Going to Have Any Revenge' gebruikt het gezelschap een sample voor de intro en een voor de outro uit de klassieker 'The Good, The Bad And The Ugly'. 'The Big Sleep' is de lekkere afsluiter, met een thrashmetalriff (een belangrijke invloed op 'Vultures') en breakdowns, zij het zuiver brutaal of met een sfeervolle tweede gitaar erover. In dit nummer, dat afsluit met een sample uit 'The X-Files', wordt dan ook de enige kracht van To Kill duidelijk: de zuivere, furieuze hardcore-emotie in ruwe staat en de donkere sfeer die zich soms voordoet in de breakdowns of in de overgangen.

Op het eerste gezicht lijkt To Kill niet boven de hardcoremassa te komen maar ze hebben soms heel wat meer potentieel dan sommige bands aan de top. Voorlopig is het dus wachten op nummer twee op GSR.

Meer over To Kill


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.