Todd-zanger/gitarist Craig Clouse heeft er al een verleden opzitten bij
Hammerhead, een noiserockband uit de beruchte Amphetamine Reptile Records-stal die begin jaren '90 bands zoals Unsane, The Cows, Helios Creed en Helmet onderdak bood. Clouse liet de States achter zich, trok naar Londen en richtte samen met vriendin Fifi Cernosek (op keyboards) en enkele locals Todd op. 'Comes To Your House' is de opvolger van hun debuut 'Purity Pledge' uit 2004 dat ook op Southern uit is.

Is de intro een spielerei met een sample uit een of andere orkestplaat, dan barst vanaf 'A Killer Grows' de geschifte razernij in alle heftigheid los. Deze track geeft je een flinke draai rond je oren met een strak, snel ritme, zware grungegitaren en furieus gebrul er bovenop. 'Chair Fight' teert op een trage zware gitaarriff waar Unsane zo magistraal in uitblinkt. 'Black Skull' klinkt dan weer iets industriëler door de expliciete elektronicaklank in het meeslepende ritme. Op 'The Knife Whisperer' komt Eugene Robinson, de gespierde brulboei van Oxbox, een potje meekelen bovenop bombastische Melvins-achtige stonerriffs en dan is de totale waanzin wel heel dichtbij. De langste track, 'Council Member', zet in met een oorverdovend, supersnel meedogenloos ritme, maar wordt onderbroken door een break van ritmisch scharengeknip om dan plots voort te denderen in een claustrofobische, instrumentale finale. Zonder de luisteraar ook maar een ogenblik rust te gunnen, raast Todd verschroeiende hoogtepunten aan mekaar. Zo heeft de titeltrack alles in zich om een undergroundhit te worden: het droge drumritme, de dreigende keyboardklank (die op dit album de taak van de bas overneemt), de breed invallende, indrukwekkende muur van gitaren en Clouses krachtige schreeuwende stem. Het jachtige 'Captain Vinegar' met zijn gedreven gitaarwerk en krachtig tempo klinkt als Ministry in goeie doen, maar dan vuiler en groezeliger van klank. Todd heeft duidelijk geen boodschap aan subtiliteit en weet op sublieme wijze razernij en energie te koppelen aan een dosis onverantwoorde maar aanstekelijke gekte. Bovendien gooit het nog enkele stevige troeven op tafel. Het totaalgeluid staat er als een huis: de gitaren klinken vol en scherp, de massieve drumritmes worden onderstut door verbasterde keyboardlijnen en het totaalgeluid is vakkundig volgepropt. Charlie Clouses' stem is de kers op de taart: ruw en vol power en boordevol gestoorde waanzin. Bovendien zit zijn stemgeluid perfect in de mix én weet hij wanneer hij best zijn mond houdt.

De laatste drie instrumentale tracks breken qua stijl met de tien andere en lijken het resultaat van een niet al te nuchtere nachtelijke jamsessie in het repetitiekot. Primitieve, overstuurde ritmes vormen de basis waarop gitaren – al de effectenpedalen ingetrapt – zwaar doorsoleren. Deze psychedelische, haast industriële jamsessies doen sterk denken aan wat gitarist Helios Creed eerst met het legendarische Chrome en later solo uit zijn mouw wist te schudden.

'Comes To Your House' klokt af op slechts 35 minuten, maar de luisteraar ligt dan al lang murw geslagen in de touwen. Om vervolgens recht te krabbelen en met een gemene grijns terug op de play-knop te drukken.

Meer over Todd


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.