Voor zijn nieuwe plaat besloot Tom Helsen, vooral bekend van melancholieke singer-songwriterpop als ‘Sun In Her Eyes’ en ‘Change Yourself’, het over een andere boeg te gooien. Hij liet zich daarvoor inspireren door ‘My Curse’, een track uit het legendarische album ‘Gentlemen’ van Afghan Whigs. De vocalen werden daar niet verzorgd door Greg Dulli, maar door gastzangeres Marcy Mays. Op ‘The Truth About That Girl and Me’ verzocht Helsen de medewerking van onder andere Sarah Bettens, Lady Linn en Eva Deroovere. Het resultaat is een plaat met uitsluitend vrouwenstemmen.

Qua intensiteit en emotionele impact kan Helsen zijn grote voorbeeld tweemaal naar de kroon steken: in het met strijkers en knisperende elektronica aangedikte ‘I Am’ deelt Barbara Dex de lakens met Styrofoam en The Notwist, terwijl ‘Pretty When You Leave’ een zijdezachte beat en ingetogen piano combineert met het heerlijk frêle stemgeluid van Kaat Timmers. Een eervolle vermelding is er ook nog voor Marie Daulne (Zap Mama) in ‘Hide From the Sun’, een smeltkroes van zwoele triphop, etherische dub en zwarte soul die men niet meteen met Tom Helsen zou associëren.

De intimistische arrangementen van ‘Lalalover’ en ‘Demons’ koppelen de indringende stemmen van Hannelore Bedert en Lady Linn aan Spartaans gitaargetokkel, maar snijden niet diep genoeg in het vel. ‘Sweet Lorraine’ en ‘Got to Get to You’, met vocalen van respectievelijk Marike Jager en Jacqueline Govaert (ex-Krezip), zijn dan weer twee staaltjes van vlot weghappende, soulvolle popmuziek die muzikaal niet al te veel om het lijf hebben. Hoewel compositorisch alles piekfijn in elkaar zit, willen de weerhaken al eens ontbreken.

Tom Helsen wil zich in de toekomst vooral richten op het schrijven en producen voor andere artiesten. De veelzijdige popplaat ‘The Truth About That Girl and Me’ vormt alvast een mooi startpunt: Helsen weet de tien vrouwenstemmen steevast van adequate muzikale omkadering te voorzien. Het resultaat is nog niet altijd even memorabel, maar bevat genoeg sterke momenten om herhaaldelijke beluistering te rechtvaardigen.

Meer over Tom Helsen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.