Men merkt pas dat iets lang is weggeweest, wanneer het plots terug komt. Het Antwerpse Toxic Shock rommelt inmiddels al zo’n drie jaar rond in kleine en grote clubs met een onversneden dosis crossover. De speedritmes en onstuimigheid van anarchopunk worden vermengd met zware thrash, wat een heerlijk ruige cocktail oplevert die teruggrijpt naar de 80’s, de beginperiode van bands als D.R.I., Excel of zelfs Suicidal Tendencies - van wie de skatelooks en bandana’s werden overgenomen.

Wie nooit eerder van dit Antwerpse gezelschap hoorde, krijgt meteen een vette boterham voorgeschoteld. De negen tracks van ‘Daily Demons’ worden verrijkt met vier bonusnummers uit de titelloze ep uit 2012 en vier uit een demo van het jaar ervoor.

Aan furie en energie is hier in elk geval geen gebrek. Loodzware metalriffs en momenten van zwaar hakkende drums wisselen snel gierende passages af: er wordt netjes gelet op een goede inhoudelijke balans. Niet dat berekendheid onderdeel uitmaakt van de bedrijfsstrategie van deze heren. Het kwintet focust op energieke klappen uitdelen en op plezier. Beiden vinden elkaar onder meer terug in een honend ‘Ninvoa’, een speedsong vol rake tempoversnellingen waarin wel dertien keer “you’re still a fat motherf*cker to me” weerklinkt, terwijl de titel knipoogt naar de politieke partij van de nieuwe Antwerpse burgemeester.

Oldschool thrash hoeft voor Toxic Shock echter niet altijd genuanceerd te worden met tragere metalpassages. In een geval als ‘Hard Candy’ volstaat het om de stevige hardcore en de schreeuwerige tirades van energiebom Wally aan een stuk door te laten razen, terwijl pedofielen tekstueel aan flarden gescheurd worden. Over het algemeen verbrandt de band zich trouwens geheel niet aan technisch vernuftige, maar geheel overbodige gitaarsolo’s die thrashmuziek destijds de verdoemenis in hielpen. Klare taal, klaar gebracht en met verwoestende energie: zo hoort het.

Dat alles zit trouwens ook verpakt in een erg klare productie, waarbij geen extra effecten nodig zijn om geluidslimieten in het rood te jagen, maar die wel heerlijk authentiek en doe-het-zelf overkomt: vuil en rommelig. Gekoppeld aan korte, gebalde songs, zorgt dat voor een op en top punkattitude.

Toxic Shock is duidelijk heel erg boos, en ook heel erg to the point. Dit gezelschap bevat een destructieve livekracht, gekoppeld aan een prima gevoel om oud en authentiek het nodige nieuw leven in te blazen. ‘Daily Demons’ roept zijn luisteraars op om samen te hokken, kwaad te worden en te pogen het politieke bestel omver te werpen. Daar hoort, voorafgaand, vanzelfsprekend een goed concert bij.

Meer over Toxic Shock


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.