Het Gentse postrockcollectief Transit liet voor het eerst van zich horen met 'Broadleaves Vs. Conifers'. Hoewel de vergelijkingen met Explosions in the Sky niet van de lucht waren, beloofde de EP wel het beste voor wat nog komen zou. Na een passage in de Ancienne Belgique ter gelegenheid van de NOW_SERIES, mag de band zich nu eindelijk opmaken voor een eerste langspeler. 'Whitewater' is nog niet het magnum opus dat de band in zich heeft, maar blijkt toch een belangrijke stap naar wasdom.

Opener 'Boat Song' teert vooral op klassieke postrockelementen en neemt rustig zijn tijd om tot de luisteraar door te dringen. Diepe bassen, toefjes melodica en roffelend slagwerk vormen de basis voor een instrumentaal gitaarepos waar de emotie van afdruipt. Et alors? Het is pas vanaf het slepende 'Thor' dat Transit zich lijkt te profileren. Met de vocale inbreng van onder andere Chantal Acda (Sleepingdog) en Wouter Vlaeminck (tomàn) tilt de groep zichzelf naar een hoger niveau: het resulteert in tien minuten ingetogen schoonheid waarvoor men niets anders kan dan weemoedig het hoofd buigen. In onder meer 'No Smoking Gun' en 'Trees' zet Transit de conventies probleemloos naar zijn hand met een warmbloedige ritmesectie en uitgekiende gitaarlijnen die zich meesterlijk met elkaar weten te verstrengelen. De atypische afsluiter 'Lucas' illustreert echter dat de groep op zijn best is als ze de geijkte paden links laten liggen. Zalvende pianotoetsen, subtiele strijkers en een vertederende vibrafoon mogen de plaat op grandioze wijze uitgeleide doen.

Zij die vertrouwd zijn met Explosions in the Sky, Sigur Rós en/of Mogwai zullen niet steil achterover vallen, maar toch onder de indruk zijn van 'Whitewater'. De cd behelst zeven fijnzinnig uitgesponnen composities die niet altijd uitblinken in originaliteit, maar des te meer in esthetiek en vakmanschap. Als Transit erin slaagt zich verder los te weken uit het postrockstraatje, dan is België weer een Grote Groep rijker.

Meer over Transit


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.