Het loopt al een paar jaar behoorlijk goed voor de epische metallers van Tyr. Met elke release ging het niet alleen qua aandacht en optredens beter, ook de albums wonnen aan variatie en kracht. Natuurlijk is het met elke release even afwachten of de stijgende lijn verder wordt doorgetrokken. Wat dat betreft zullen fans van het eerste uur zeker niet teleurgesteld worden en tegelijkertijd kan Tyr met dit album nieuwe fans winnen, want de variatie is behoorlijk groot.

Met opener 'Hold the Heathen Hammer High' heeft de band alvast een stevige knaller gepend. Nochtans is dit nummer naar Tyr-normen behoorlijk afwijkend van hun eerdere werk: de snelheid ligt verdraaid hoog, de solo's en het riffwerk doen bijzonder veel aan fikse heavy metal denken en de zang van Heri Joensen klinkt een pak ruiger dan voorheen. Het is en blijft ontegensprekelijk Tyr, maar met een licht gewijzigde aanpak. Het komt vooral de variatie ten goede, iets wat ten tijde van hun eerste albums soms durfde tegen te vallen. Ook 'Tröndur I Götu' is een fikse rampestamper met een heerlijk refrein met meervoudige mannenzang, alleen jammer misschien dat het in het Faroëes is, wat het voor anderen vrij onverstaanbaar maakt, maar dat is tegelijkertijd ook deel van de charme. Ook hier zijn er flink heavy metal getinte solo's en een stug doorstampende drumlijn. Waar de zang van Joensen vroeger soms te iel en te zwak durfde overkomen, is dat helemaal weggewerkt en zal de band gegarandeerd meer harten winnen. Het progressieve karakter dat soms resulteerde in gepiel, is beter geïntegreerd in de meezingers die dit album vullen en het werkt allemaal een stuk beter. 'Into the Storm' is qua technisch kunnen een song die zo op een ouder album had kunnen staan, maar dan met een catchy zanglijn en een meewiegritme. Het houdt daar echter niet op, want ook de rest van dit album heeft een pak lekkere riffs en dito zanglijnen.

Tyr is er zowaar in geslaagd om alle bedenkingen die een mens zou kunnen maken bij dit combo van tafel te vegen en een herkenbaar en catchy album te schrijven, dat duidelijk aantoont dat de band maar stug door blijft doorgroeien. Dat verdient een fikse pluim!

Meer over Tyr


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.