Onder het pseudoniem van het Uské Orchestra blijft de uit België afkomstige Nicolas Husquet als een Alice in Wonderland door de muziekwereld huppelen. Zijn nieuwste album ‘Palpelpin’ klinkt terug als een uitgestoken tong (een middelvinger zou wat te cool zijn) naar iedereen die zijn eigen amusement te ernstig neemt. Als vanouds zapt het Uské Orchestra heen en weer tussen flarden snaargepingel, trompet, klarinet, klokkenspel, elektronica, afgeknepen ballonnen en piepend speelgoed.

Daarbij valt op hoe mooi alles in elkaar gezet wordt: soms gelaagd, dan weer lineair; soms vrij opborrelend en plots heel compact wanneer het synchroon lopen van ritmes en melodieën de hand van een sturende geest verraden. Vaak is het samengaan echter schijn. De combinaties rammelen en wringen net genoeg, waardoor een zekere instabiliteit gegarandeerd wordt. Bovendien maakt het verbuigen en vervormen van de geluiden de muziek vloeibaar, waarmee die de meest onverwachte kanten op kan gaan.

Het Uské Orchestra draait rondjes als een ontspoorde draaimolen en fluit, piept en rammelt als een mechanisch Decap dansorgel, tegendraads geprogrammeerd door Aphex Twin. De aaibaarheidsfactor van de muziek gaat er alleen maar op vooruit. Marsritmes klinken niet bedreigend, maar begeleiden eerder een leger tinnen soldaatjes en beats lijken zo weggelopen uit het Smurfendorp. Afrikaanse, latino en zelfs hiphopachtige referenties (de powerstoten als van een macho scratch-dj in ‘Pel-pan’) doen zich te goed aan helium, waardoor alle zuiverheid en ernst vakkundig geperforeerd wordt.

Het eindresultaat is een parallel universum, waarin het heerlijk vertoeven is. Van de folky tracks ‘Pal-pel’ en ‘Pel-pen’ (het eerste meer teddybeerachtig, het tweede in de freaky CocoRosie-traditie) over de Chipmunks fanfarerepetitie van ‘Pal-pol’ tot de brede kerkmelodie van ‘Pel-pun’ die zich buitengewoon leent tot groepzang met de hele parochie, inclusief de krakkemikkige begeleiding.

Met ‘Palpelpin’ heeft Nicolas Husquet terug een auditieve speeltuin in elkaar geknutseld, één waarin alle grote kinderen die het even beu zijn om hun imago op te houden kunnen schommelen en in de zandbak spelen. Het album verscheen oorspronkelijk in een erg gelimiteerde vinyloplage van 200 exemplaren, maar is ondertussen ook als eindeloze download (met drie extra nummers) beschikbaar. Er is dus geen reden om niet buiten te komen spelen…

Meer over Uské Orchestra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.