Wonderproducer James Holden van het terecht ten top geprezen dancelabel Border Community gooit zijn masker af. De vruchteloze wachttijd van een wereldwijde schare fans en elektronicapuristen na de reeds vijf jaar oude, uitmuntende elpee ‘The Idiots Are Winning’ (of het al even oude mixalbum ‘At the Controls’) lijkt eindelijk voorbij. Toch doet de inmiddels dertigjarige labelmeester niet wat werd verwacht. Holden uit zijn doe-het-zelf-spirit in de beruchte ‘DJ Kicks’-verzamelreeks van !K7, die daarmee zijn drieëndertigste gast verwelkomt.

Al even eigen opmerkelijk als het feit dat James Holden zijn mixplaat niet op het eigen Border Community uitbrengt, is de ruimdenkende tracklist op dit album. Verrassingen als Caribou, Kieran Hebden of zelfs de Schotse postrock-noiseformatie Mogwai verraden toch wel enige liefde voor meer experimenteel gitaarwerk. Grappig genoeg kiest de huismixer van dienst echter voor songs van deze bands die toch eerder elektronisch geladen zijn, bij wijze van compromis. De hoofdmoot van deze zestig minuten durende trip bestaan dan ook uit een mengelmoes van kabbelende house en krautrock.

Waar de jonge Brit wel aan vasthoudt, is zijn vakkennis om kwalitatief en mathematisch sterke, emotioneel geladen dansmuziek voor te dragen. Deze ‘DJ Kicks’ bevat een zweverige ondertoon waarin zowel melancholie, geborgenheid als zelfs de liefde voor muziek in vervat zitten. Langzaam maar zeker drijft Holden het tempo op om over te gaan op meer uitdagende, maar nooit al te complexe stukken. Dit is een elektronisch verhaal met de nodige scherpe kantjes (zoals het snedige ‘Flight of the Jupiter’ van de Nederlander Legowelt) maar waarin Holden naar goede gewoonte zijn liefde voor melodie voluit laat gelden.

Met een paar typische Border Community-toetsen tussen de twintig nummers van dit verhaal (waaronder een catchy, geheel nieuwe Holden-track ‘Triangle Folds’), zorgt de producer voor een boeiend luisterverhaal. ‘Dj Kicks’ gaat hier helemaal niet om dansen of wilde feesten, maar eerder om fijngevoeligheid en verrassingen. In combinatie met James Holdens uitstekende mixtechniek, zorgt dat voor een mooi elektronisch sfeerplaatje.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.