‘Latin Party’ moet zowat de ultieme feesttitel zijn die wereldmuzieklabel Putumayo kan leveren. Als er één cultuur is die een extreem hoog partygehalte in zijn muziek meedraagt, is het de Latijns-Amerikaanse wel. En dat is in de 21ste eeuw in heel de wereld doorgedrongen, zo blijkt uit deze verzamelaar. Parijs, Londen of New York, cumbia, salsa of funky ska: dit schijfje heeft het allemaal.

Uitbundigheid en intensiteit gaan hand in hand op ‘Latin Party’. Een traditionele, uiterst geraffineerde son van de New Yorkse salsalegende Louis Mangual (met heerlijk Spaanse samenzang) hoeft hier dus niet onder te doen voor de vurige, instrumentale ska van de Columbiaanse Coffee Makers (‘Las Calles de Medellín’). Het energiepijl is telkens hoog, al leven beiden met een totaal verschillende drive. De voornaamste factor blijft dus de feestfactor.

Deze Putumayoplaat laat ook veel bekende gasten toe. De Frans-Cubaanse legende Raul Paz brengt moderne cumbia, Brooklyn Funk Essentials traditionele boogaloo en het Britse Quantic Soul Orchestra gaat voor een sensuele, instrumentale melting pot van funk, hiphop en salsagrooves. Een speciale stoel mag echter naar voren geschoven worden voor de hier minder gekende, maar zeker niet minder befaamde Celia Noël die zichzelf smalend de punkster van de salsa noemt (ofte de Nine Inch Nails van salsamuziek). Zij gaat voor een pittig, maar gelukkig niet agressief of mechanisch ‘Asi Se Compone un Son’ (“zo componeert men een son”).

Als de catalogisering goed werd bijgehouden, is dit de 300ste Putumayo-release. Reden te meer voor een goed feestje dus. ‘Latin Party’, die traditionele artiesten grotendeels laat voor wat ze zijn, strooit zijn culturele wortels uit over de hele hedendaagse wereld. Dit is een diverse, maar toch consistente zomerplaat vol Latijns-Amerikaanse kruiden; uiterst geschikt voor exotische cocktail- en zwembadavonden.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.