Op muzikaal gebied heeft de kerstperiode vaak niet veel goede dingen te bieden. Wat in de (winkel)straat weerklinkt, is al even 'nep' als het hele sfeertje dat in deze periode wordt opgedrongen. Putumayo biedt echter een oplossing: een verzamelaar vol authentieke, swingende liedjes waarin grote jazz- en blueshelden de plak zwaaien. Verwacht dus geen klassieke kersttoestanden, maar wel een cd die aantoont dat er werkelijk sprake mag zijn van een 'feest'.

B.B. King, Ray Charles, The Dukes of Dixieland ...: het zijn enkele namen uit het rijtje aanwezigen die mooi aangeven hoe het er op 'A Jazz & Blues Christmas' aan toe gaat. De plaat bulkt immers van virtuositeit en spelvreugde. Een heerlijk stukje afwisselend gesoleer tussen gitaar, sax en piano in Charles Browns 'Santa's Blues' of mooi gecontroleerde drumgekte in het instrumentale 'Here Comes Santa Claus' van The Ramsey Lewis Trio zijn uitstekende troeven waarmee uitgepakt wordt. Deze Putumayo-compilatie baadt in een klassiek en wat oubollig kader (vooral op vocaal vlak wordt wat overgeacteerd), maar heeft toch aardig wat pit. Enkel al Ray Charles met zijn 'Red-Nosed Reindeer' zorgt voor een gezonde dosis relativering betreffende heel het 'vredelievende' kerstgebeuren. Het betreft hier trouwens ook niet enkel een mannen- of zwaar testosterongegeven. Zo presenteert de relatief jonge, Canadese Emilie-Claire Barlow een fijn stukje laatavond-jazz met piano in haar zwoele versie van het al een halve eeuw oude 'Santa Baby'. Laat in elk geval duidelijk zijn dat sfeer hier aanwezig is, maar zich nooit opdringt. Daarentegen is er gelet op een leuke rode draad doorheen deze plaat (Amerikaanse, legendarische jazz en blues) en op het bewust niet vervallen in aloude clichés.

Voor mensen die een beetje met de Kerstmis-blues zitten (zoals Topsy Chapman hier zo mooi bezingt), is deze cd een aanrader. 'A Jazz & Blues Christmas' geeft een andere, leuke kijk op het hele gebeuren. Een zwarte kerstman die uit New Orleans komt? Waarom ook niet ...

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.