Nieuwe lente, nieuwe reggaevibes: eens te meer bewijst Putumayo een duidelijke strategie en visie te hebben. Het thema van deze wereldmuziekreeks is ditmaal 'African Reggae' en volgt eerdere compilaties als 'Latin Reggae' en 'World Reggae' op. Jamaica en Afrika hebben immers een nauwe band, aangezien de muziekstijl in het leven geroepen is door Afrikaanse slaven die door de Britten naar hun Caraïbische kolonies werden getransporteerd. Reggaemuziek is in 'het zwarte continent' dan ook steeds blijven floreren en is inmiddels verankerd in veel traditionele culturen. Daar is deze verzamelaar het levende bewijs van.

Ook nu weer bedient Putumayo zich niet van grote namen of legendarische artiesten die binnen zijn thematisch kader passen. Geen Alpha Blondy of Lucky Dube op deze cd dus. Het meest bekende gezicht onder de tien deelnemers is dat van Tiken Jah Fakoly, de Ivoriaanse protestzanger die zich hier op kora laat begeleiden door de Guinese 'griot' Ba Cissoko. Belangrijkste verdienste van deze plaat, naast de permanent ontspannen, zomerse sfeer die ze neerzet, is de multiculturele brug die telkens geslagen wordt. Zo opent de cd met een grote hit van Ivoriaan Ismael Isaac ('Magno Mako') waarbij klassieke rootsreggae-tonen een in het Manding gezongen, typisch Afrikaanse keelzang vergezellen. De Kaapverdische Monica Tavares ofte Mo' Kalamity verblijft al enige tijd in Frankrijk, maar laat zich bijstaan door de Caraïbische begeleidingsband The Wizards om met een heerlijk schuifelende, soulvolle skasong ('Vision') uit te pakken. Van Burkina Faso tot Kaapstad, Kaapverdië tot Ghana: zowat heel het midden en zuidelijk gedeelte van het continent komt aan bod en laat een erg gevarieerde muzikale taal spreken. Veelal worden reggae-elementen aangeraakt, maar wordt er niet krampachtig aan vastgehouden. Nino Galissa voorziet zijn liefdeslied 'Krebo Cheo' ("Ik hou van je") wel van een typisch slaggitaartje en een verslavende dubbas, maar die staan het uitgesproken Afrikaans karakter van zijn lied nooit in de weg.

'African Reggae' is een vlag die zijn lading helemaal dekt. Deze compilatie is een heerlijke smeltkroes die unieke legeringen oplevert. Los van dit culturele gegeven, vinden ook oude, traditionele klanken en moderne effecten of invalshoeken mekaar hier prima terug. In combinatie met die zomerse zorgeloosheid en de Putumayo-kwaliteitsstempel, levert dat een prima plaatje op.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.